©  www.victorzorbas.comHome

Biografie

Geschichte

Bilder

Tours 2014

Bücher

Links

E-mail

Gästebuch
  Dutch version


  English version


  French version


  Hebrew version

 
Gästebuch

MAIL: zorbasarditi@gmail.com

July 2016
Facebook
Bianca Rolvink

Je brengt me terug in de tijd! 25 jaar geleden naar Kreta geweest! Zo indrukwekkend dat Spina Longa! Sowieso gave vakantie geweest!

Joyce Neervoort-Zalm

Zometeen naar boven de berg op lunchen in mochos bij Rodamanthis. Dan de berg weer af en even een ritje naar Agios Nicolaos en wie weet nog even door naar Elounda waar ik mooie herinneringen heb aan Spinalonga mede door Victor Zorbas die het verhaal van de veerman zo boeiend kon vertellen.

Brian Everitt

It is eight years since we last saw you, we were on our honeymoon. Kind regards. BRIAN and Velia

08-05-16
Lilianne Philips
Hallo Meneer Victor

In 2012 deden we met u een daguitstap naar Spinalonga ,met de groep ziekenzorg Waas en Dender. Deze uitstap is ons steeds bijgebleven,als iets om nooit te vergeten.

Vanaf dinsdag 10 mei tot maandag 16 mei verblijf ik opnieuw met een groep van ziekenzorg Midden Vlaanderen in Amourada., maar nu als gewone medewerker.

Mijn vraag is of u nog steeds groepen begeleid in Spinalonga. U zorgde toen ook voor ons vervoer (een groep van een 50 tal personen, waarvan verschillende in een rolwagen).

Hopend op een antwoordje danken wij u bij voorbaat

Lilianne Philips

01-05-16
Henny Frusch
Goede dag meneer Victor,

Dit jaar wederom een boekje gepland aan Kreta en Kreta is onlosmakelijk verbonden met de gedachten Spinalonga en Victor Zorbas.

30 jaar geleden bezochten mijn man en ik, jong en net getrouwd, onder U supervisie Spinalonga.

U warme, oprechte en bovenal menselijke kant zijn mij altijd bijgebleven. De Geschiedenis was wreed en het verhaal was geen romance.

De pijn was voelbaar bij iedere stap die ik daar heb gezet maar er was ook een gevoel van kracht omdat het onmogelijke werd behaald "overleven".

De bevlogenheid die u toonde om ons allen duidelijk te maken dat Spinalonga geen geschiedenis was, maar dat we hem op dat moment bezig waren weer geschiedenis te schrijven in het uitbannen van de medemens met aids. U sprak deze zin op het einde van van onze rondgang en een ieder met gevoel en verstand werd stil en huiverde. Ondanks dat ik mijzelf dienstbaar maak sinds mijn 17e levensjaar voor de meest kwetsbaarste ouderen in onze maatschappij zie en hoor ik ook niet altijd waar we onszelf voorbij schreeuwen. Mijn dank, ik ben U en het verhaal Sinalonga nooit vergeten en roep mij zelf regelmatig tot de orde omdat ook ik mij schuldig maak op eniger wijze. Het feit dat U in mijn gedachten blijft ook 30 jaar later en de vele verhalen die ikzelf aan anderen over u heb mogen vertellen maken duidelijk dat u als mens veel te geven heeft.

Het ga u goed en het zou mij verheugen u ooit weer te zien.

Henny Frusch.

16-04-16
Jacqueline Sprangers
Beste Victor,

Ik vertelde een vriend die volgende week naar Kreta gaat over Spinalonga en over jouw boeiende rondleiding waar aan het einde bijna iedereen een traantje weg moest pinken. Ik en en mijn man hebben deze rondleiding in 1989 gemaakt met jou en het had zoveel indruk gemaakt dat we diezelfde vakantie nog een keer meegingen met de boot maar dit keer was er een duits sprekende kapitein waarvan de rondleiding een schijntje was van die van jou. Mooi was ook toe je vertelde over de olijfboom uit de muur, een jongen met het uiterlijk van een bodybuilder zei in een amsterdams accent dat hij alleen "geloofde in kroketten uit de muur". En jij stuurde hem terug ten overstaan van de hele groep om te gaan kijken of het niet waar was. En hij kon niks anders dan toegeven tot vermaak van de groep.

Viktor, ik hoop dat het goed met je gaat en ik zal mijn vriend je de groeten van mij laten doen!

Vele groeten en nogmaals bedankt voor de mooie verhalen destijds! Ik ga je boek ook weer eens lezen.

10-10-15
Dick en Miep Reurekas
Goedemorgen Viktor,

Het deed ons goed weer iets van u te vernemen.

Met volle aandacht gelezen in het EO –Visie radio/televisieblad een uitgebreid verhaal over uw huidige activiteiten en uw verblijf momenteel in Nederland te Den Haag.

Al een 30 jaar lang zijn wij grote bewonderaars van u. Wij hebben zeker vier keer met u mee mogen varen naar Spinalonga en mee mogen lopen op het eiland. Iedere keer volop genoten van de meesterlijke manier waarop u de geschiedenis en uw bevindingen over het eiland verhaalde. Wij waren onder de indruk van uw verhaal uit de Bijbel : Lukas 17 het verhaal over 10 melaatsen ; slechts 1 kwam terug en dankte dat hij genezen was. Ook daarbij het verhaal over een duitse soldaat.

De eerste keer dat wij met u kennis maakten was u aan uw knie geopereerd en liep u daarmee dik in het verband. Eind jaren 80 zal dit geweest zijn.

Geweldig dat u nog steeds door kan gaan met uw goede werk. Nu de mensen te activeren elkaar medemensen te helpen die in nood zijn.

Geeft u hierover lezingen? Zo ja, waar en wanneer? Wij willen u graag weer eens ontmoeten!

Mag ook bij ons thuis in Zoetermeer! ( niet ver van Den Haag) Wij komen u halen!

Graag horen wij van u.

Hartelijke groeten,

Dick en Miep Reurekas

22-09-15
Henk
Beste Victor,

Een van de vele duizenden ben ik die je hebben meegemaakt als Gids op de boot naar Spinalonga en dat was in de jaren 70. Ik was ook blij met de presentie van het totale beeld van het eiland.

Hartelijke groeten van

Henk

22-09-15
André en Jannie
Goedenavond Mijnheer Victor,

Ik zat de Visie te lezen en zag uw artikel van Spinalonga staan. Ik dacht gelijk aan U toen wij in 1999 met onze kinderen een excursie bij U hadden geboekt. Heb ook de foto opgezocht waar U ook op staat toch heel bijzonder na zo,n lange tijd. Wij vonden het een prachtige excursie dus nu heel bijzonder om Uw verhaal te lezen in de Visie over de moderne melaatsen. U vertelde toen ook dat Uw dochter in Monster woonde maar ik weet niet of zij er nog woont? Wij wonen er nog steeds. Wij wensen U veel zegen toe met het mooie werk onder alle mensen.

Met vriendelijke groeten,

André en Jannie v.d. Meer04-10-14
Soo Jones
Hi . Don't know where u are but I wish u well.

I finally got to stay in elounda last month and went to sprinalonga. What an amazing island. Can't begin to describe how I felt being there. Only wish It had been with u. Going back next September as now I have seen some I need to see more. Once again I wish u well.

Soo Jones

10-09-14
Marco
Hello Mr. Zorba,

Thanks for the fast shipping.

Your fantastic book is the answer for all my questions after my visit at Spinalonga!

Thank you so much

Greetings from Germany

25-08-14
Lotte Kamphuis
Beste Victor Zorbas,

Afgelopen zomer ben ik met mijn ouders naar Kreta geweest, Stalida om precies te zijn. Met het aandringen van mijn moeder zijn we op excursie geweest naar de knossos, heraklion en Spinalonga. We hebben dit gedaan als een georganiseerde groepsreis met een gids. Voordat we deze reis geboekt hadden was mijn moeder al idolaat van een meneer genaamd Victor. Mijn vader beaamde dit, maar mijn moeder hield niet op over hoe goed, u dus, de prachtige verhalen kon vertellen over het eiland Kreta.

Mijn verwachtingen lagen erg hoog van de gids. Niet alleen door de verhalen van mijn moeder, maar ook omdat ik zelf geschiedenis studeer en dit uiteindelijk als leraar voor de klas als vak wil geven. Voordat ik hierheen ging, had ik mijn research al gedaan over het eiland. Dat had ik achteraf beter niet kunnen doen, want de verhalen die verteld werden door de gids waren zo oppervlakkig en kort door de bocht. Ik miste de beleving van de geschiedenis en de geweldige mythische verhalen. Ik heb urenlang moeten horen dat Victor dit beter had gekund, aldus mijn moeder (met een knikkende vader op de achtergrond). Naast dat ik de beleving miste vond ik het erg jammer dat ook de historische feiten niet correct waren. Spinalonga zou geen schaamte zijn geweest voor de bevolking van Kreta?

Vandaag hebben wij de kasten opgeruimd en vond ik het boekje spinalonga het eiland der verdoemden. Ik wil u mijn complimenten geven voor het mooi uiteenzetten van de verschillende ooggetuigen. Ik ben blij dat u ziet dat er verschillende invalshoeken zijn van de geschiedenis en dat ieder dat anders beleeft. Ik geniet van het lezen.

Het gaat u goed!
Met vriendelijke groet,
Lotte Kamphuis

En natuurlijk van mijn ouders: René en Mieke Kamphuis.

03-07-14
Joaline
Beste Victor,

Het spijt mij te lezen dat u geen tours meer naar Spinalonga doet vanwege nare verhalen die de ronde gaan over u.
Ik wilde u nogmaals bedanken voor de speciale dag die u Anissa en mij heeft gegeven vorig jaar april/mei, ondanks dat het de eerste dag mislukte wegens de dag van de arbeid. Wij hebben er zeker mooie herinneringen aan overgehouden.

Ik wens u het allerbeste
Het gaat u goed!

Met vriendelijke groet,
Joaline22-06-14
Gerard en Carmen Smit
Geachte heer Zorbas, beste Victor,

En dit is mijn verhaal...... In 1992 vierde ik met mijn vrouw vakantie op Kreta. Je woorden en uitleg hebben 22 jaar na dato nog steeds een onuitwisbare indruk op ons achter gelaten. "Er zijn nog steeds melaatsen op deze wereld...." Niets hebben aan deze woorden ingeboet. Op je website zagen we dat je gestopt bent met de rondleidingen, eeuwig zonde. Dank voor je inspiratie en kracht,

Met vriendelijke groeten,

Gerard en Carmen Smit.

29-04-14
Soo Jones
Hi

I have just read on your home page that you are leaving Crete. I cannot believe that you are leaving your beloved Islands.

It fills me with great sorrow after all the years you have loved there. I came to Crete last year but could not make it to Elounda to meet you and join your tour.

I am looking to return in September, and was thinking of staying in Elounda, so I could meet you, have the tour and maybe a longer talk after. As you will not be there I am now rethinking which area to stay.

Although we have never met, I feel that through your writings I already know you.

I truly wish you well wherever you go and whatever you do

Yours

Soo Jones

29-04-14
Ann & Stuart
Hi Victor,

I have just had a look on the tours for 2014. I am so sorry & upset to hear how you have been treated & that you have left Crete forever.

I cannot understand why people would want to elaborate and not tell the truth about Spinalonga.

The actress Joanna Lumley was the presenter on the program below & she had a gentleman tour guide with her {this man’s relation was a nurse at Spinalonga} and I can assure you he left you with no question in your mind as to how terrible, sad and painful the situation was on the island.

It is a tragic outcome and a sad end to an era that you no longer can carry on doing what you love to do & educating the public in the history of the island.

Take care Victor & take good care of yourself my friend.

Love,

Ann & Stuart xx

01-03-14
Miss Beverley Cowan
I met u when I was eighteen on Tonys boat. U gave a fantastic talk about the Island. I was horrified ang felt the sorrow on that Island and was horrified by the desiccation of the graves of those people. I have visit Ag. Nic. Now for several years, and have never left the boat since. I was fascinated by the stories u explain of the Nazi GOs who tried to help these people, and ur full explanation of the perverse incentive these people were offered to go there. I hope you are well and are still educating people of how others tried to offer a 'Christian' humanity

Thank you Miss Beverley Cowan

01-03-14
Miss Beverley Cowan
I met u when I was eighteen on Tonys boat. U gave a fantastic talk about the Island. I was horrified ang felt the sorrow on that Island and was horrified by the desiccation of the graves of those people. I have visit Ag. Nic. Now for several years, and have never left the boat since. I was fascinated by the stories u explain of the Nazi GOs who tried to help these people, and ur full explanation of the perverse incentive these people were offered to go there. I hope you are well and are still educating people of how others tried to offer a 'Christian' humanity

Thank you Miss Beverley Cowan

14-02-14
Tina Goodall Evetts
Many years ago I came to the island of Crete and was one of the lucky people to have you as a guide to Spinalonga. You made the island come alive with your stories of what really happened and also made me ashamed that just a fews years before there were people suffering on this tiny island and the world turned there backs.

I have never forgotten the way it made me feel and have read many articles about Spinalonga since visiting, none so informative as the guided tour with you. I have told my children about leprosy and the island and my eldest son has been to see for himself. I just wanted to thank you for caring so much and ensuring that the people who lived and died there are never forgotten.

Tina Goodall Evetts

24-01-14
Age
Jasas Victor,

u were my tour guide to Spinalonga in 2007, when l was a tour leader in Crete, Chania. I came one day to take part from your tour. Honestly it was an amazing tour. I even got your book with your signature ;)

As l read now fr your website u left Crete, quite sad news. I just wanted to write to u and ask, are u still making tours, l just put together Cretan tour nd I wanted u speak about Spinalonga.

2007, when l went to island, l saw another estonian group there and l just quietly sitting and listening what she told to them and officially nothing about your story, only about castle island. I came back to home and l wrote about Spinalonga article, useing stories what l heard fr u.

So thanks a lot to be so good tour guide and l wish u all the best

Age

12-01-14
Daniel Bahon
Cher Victor,

Nous avons participé en septembre 2004, mon épouse et moi-même qui habitions alors à Yverdon-les-Bains, à la visite de Spinalonga commentée avec votre grand enthousiasme.

Journée inoubliable avec l’aura que vous dégagez… !

Malheureusement ce jour là avait mal commencé pour vous, souvenez-vous peut-être, vous êtes tombé au départ entre le quai et le bateau, et à cause des forts vents nous avons été

transférés par car sur un autre port et là, vous y étiez déjà quand-même au départ avec vos commentaires sur Spinalonga.

Nous avons acheté votre livre et vous nous avez envoyé votre DVD que nous transmettons volontiers à nos amis et connaissances.

Encore bravo pour votre super site Web et tout ce que vous entreprenez avec la foi de rendre ce monde meilleur qui a grand besoin de gens de votre gabarit.

Très chaleureusement en vous souhaitant de savourer encore longtemps votre café au Babel.

Daniel Bahon

01-10-13
André van Batenburg
Victor,

Zoals tegen u gezegd waren we erg verbaasd dat u Kreta hebt verlaten voor het koude Nederland. Met het vertrek van u gaat er niet alleen cultuur verloren op Kreta, maar ook ook een boeiende persoonlijkheid. Een persoonlijkheid die jaren de toeristen van juiste informatie voorzag rondom het Lepra Eiland Spinalonga. Vele Nederlanders hebben van uw rondleiding genoten. Na ons gesprek begrijp ik uw vertrek. Het blijft natuurlijk jammer dat dit is gebeurd. Het vreemde is in deze wereld dat de waarheid niet altijd gewaardeerd wordt. Ik en mijn vrouw wensen u veel succes met uw nieuwe uitdaging om vanuit Nederland uw missie verder te volbrengen. Bedankt voor het hartelijke ontvangst en we hopen u nog een keer in de toekomst te spreken/ontmoeten.

André en Cora van Batenburg Dalem12-09-13
Jef.
Hallo Victor.

Hartelijk dank voor de dag dat je met ons bent uit geweest en uitleg over Spinalonga gegeven hebt. Voor mij was dit de mooiste dag van mijn verlof. Nogmaals bedankt.

Groetjes,

Jef.

12-09-13
hervé devisme
bonjour cher Victor

nous voila revenus en France,nous sommes le couple de début septembre ,vous nous avez fait découvrir l histoire de SPINALONGA a travers un périple bien agréable merci pour ces merveilleux moments et ces explications ,comme vous l avez remarqué j ai été trés émue de cette rencontre pleine de richesse ,je vais regarder le dvd que vous m avez gentiment offert et je ne manquerais pas de venir le commenter ici merci encore cher Victor je vous en suis tres reconnaissante
si vous passez par la CRETE allez voir mr VICTOR ZOBAS au café BABEL il vous racontera la vérité sur le sort reservé a ces pauvres lépreux lisez son livre et regardez ses dvd trés passionnants et instructifs ,il ne faut pas oublier que la lépre sevit toujours dans certains pays, que beaucoup de personnes n ont pas encore accés au vaccin par manque de moyen n oubliez pas la journée mondiale des lépreux!! petit clin d oeil a l ordre de malte et a l association Raoul Follereau il nous faut des hommes comme vous Victor !!comme eux!!!pour que les choses avancent

martine et hervé Devisme12-09-13
Remy en Debby
Beste Victor,

Wij komen net terug uit Kreta en zijn net als vele touristen dit jaar naar spinalonga geweest. We zijn met de boot nostos tours geweest met onze gids Dimitrios dialinas. En wat hebben wij een spijt achteraf! Dit komt omdat mijn ouders 20 jaar geleden met u de tour gedaan hebben. Mijn moeder vertelde hoe prachtig u het verhaal kon vertellen en dat je tijdens het verhaal een speld kon laten vallen omdat iedereen stil was en opging in het verhaal.

Wij hebben dit jaar jammer genoeg een commercieel praatje gehad over hoe goed de mensen het hadden op spinalonga. Wij hadden voor vertrek gehoord dat u de tour niet meer deed, dus tja je moet wat he? maar volgend jaar komen we zeker terug voor uw verhaal over spinalonga.

Met vriendelijke groet Remy Kruijssen en Debby Ouwens

02-09-13
Shirley Br
Hallo Victor.

Al heel war jaren geleden hebben we u ontmoet ,in de boot na het lepra eiland.
Ook schat,dat het in 1997 geweest is,we waren aan het praten en moesteb gelijk aan jouw denken! Wat een geweldige man je bent,en je ons het eiland toen,hebt laten zien....het heeft veel inpact op ons gegeven.
Hoe gaat het nu met u?
Succes met alles,in gedachten,blijft u altijd bij ons,nu we kids van 12 en 14 hebben,is zullke reizen,niet meer te doen voor ons,helaas!

Groetjes marcel en shirley notenboom- Brans ( maar dat zal je niets zeggen,met zoveel mensen,die u ontmoet.

23-08-13
martine.devisme
bonjour cher monsieur Victor Zorbas

je reviens vers vous apres vous avoir acheté le livre et le dvd que j ai trouvé super !! lu et regardé plusieurs fois nous allons presque toutes les années en Créte et cette année nous y retournons exprés et avons pris un hotel a Agios Nicholaos pour vous rencontrer et faire la visite de Spinalonga accompagnés par vous,je me sents depuis mon enfance trés concernée par le sort des lépreux et vous seul saurez nous raconter la vérité sur cette ile déja visitée par nous plusieurs fois nous y serons du 02 au 09 septembre et souhaitons ardement vous rencontrer ce serait un grand honneur toutes nos sincéres salutations

mr et mm devisme de France

merci

28-07-13
Myriam Peetroons
Beste Victor,

Twaalf jaar geleden bezocht ik samen met mijn man het eiland Spinalonga onder uw voortreffelijke leiding. Spinalonga heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Dit jaar waren wij voor de 5de maal op ons geliefde Chios en ik heb van deze adempauze geprofiteerd om het boek “Het Eiland” van Victoria Hislop te lezen. Wat een openbaring ! Ik kon me zo terug alles herinneren en me inleven in het beklijvende verhaal. Dit boek is een ode aan de vele ongelukkigen die op Spinalonga moesten verblijven. Als Belgische treft dit mij allemaal des te meer omdat deze ziekte onlosmakelijk verbonden is met de herinnering aan onze geliefde Pater Damiaan. Beste Victor, ik wens U het allerbeste toe en vooral een goede gezondheid opdat U nog lang uw vredesmissie moge voortzetten.

Met vriendelijke groeten,

Myriam Peetroons

28-07-13
Esther van Wageningen
Beste mijnheer Zorbas,

Vandaag hebben wij u toevallig ontmoet in café Babel. Onder de indruk van uw verhaal en uitleg over het eiland, hebben we nadien Spinalonga bezocht. Onze dochter heeft aan de hand van uw folder een ware speurtocht over het eiland gelopen en we hebben een mooi uur beleefd. Dit verhaal en deze geschiedenis zullen we niet vergeten.

Bedankt hiervoor en we wensen u alle goeds.

Hartelijke groet,

Esther van Wageningen

15-07-13
Rob Zwueste
Beste Victor ,

Nogmaals dank voor de zeer interessante en leerzame rondleiding van Spinalonga, kerkje, verdronken stad etc,. We waren onder de indruk van uw verhaal en zullen met genoegen onze ervaringen met anderen delen. Ook de beide boekjes hebben we inmiddels uit. Uw uitleg en ccommentaar zullen we niet snel vergeten. Wij wensen u succes met het verder uitdragen van uw boodschap.

Hartelijke groet Rob, Carine , Aileen en Marlotte

08-07-13
Jet Roeske - Hillen
Lieve Victor

24 jaar geleden kwam ik voor het eerst op Spinalonga samen met mijn moeder kwamen wij per toeval bij jou op de boot en de tour. Na 5 jaar ben ik weer in Nederland gaan wonen. Maar iedere keer als mensen vertellen dat ze naar Kreta gaan, vraag ik ze om de tour met jou te doen. Vaak komen de mensen na de vakantie vertellen hoe mooi jij jou verhaal verteld over het eiland en dat ze er nog net zoals ik vaak aan denken. Ik ben jou verhaal nooit vergeten het was een triest verhaal maar een van mijn mooiste herinneringen. Ik hoop dat dit berichtje jou en je geliefden in goede gezondheid en gelukkig zal vinden. Dank je dat je deeld.

Jet Roeske - Hillen

01-07-13
Katrin Boner
Lieber Victor

Wir möchten Dir noch einmal von Herzen "Danke" sagen für den wunderbaren und interessanten Tag am Dienstag, 22. Juni 2013. Es wird für uns immer ein spezieller Tag bleiben. Du hast uns so viele und interessante Informationen gegeben über Spinalonga. Spinalonge wird für uns immer ein spezieller Platz bleiben, auch wenn wir jetzt wieder zuhause sind. Die Erinnerungen daran bleiben. Auch nach dem fünften Besuch auf Spinalonga, fühlte man immer noch das gleiche auf der Insel. Es ist nicht nur eine Insel, es ist ein spezieller Ort für uns. Ein Ort der Traurigkeit, Leid und doch Lebenswille und ständige Hoffnung der Menschen. Wir kommen wieder nach Kreta und nach Spinalonga und kommen Dich wieder besuchen im Café Babel. Es ist schön für uns, dass wir Dich kennenlernen durften.

Ganz liebe Grüsse aus der Schweiz
Katrin und André Hodel

08-05-13
jeannette roos
Goedemorgen. Kalimera.
Ik ben met mijn man 15 jaar geleden naar spinalonga geweest.
Onder u begeleiding. Dat had een diepe indruk op ons achtergelaten. Het was mijn nieuwe levensdoel geworden.
Andere mensen helpen. Ongelooflijk wat spinalonga in mijn ziel stond gegrift. Ik zou zeker weer terug komen.
Dat hebben wij vorig jaar ook gedaan. Ik was super nerveus. Maar ook opgewonden.
Maar. ..... Mijn got. .. wat een spijt heb ik hier van. Spinalonga is een attractiepark geworden. Om te huilen .
Ik kreeg steeds een discussie met de hostess die ons rondleiding gaf. Ik zei. . Neeeee Victor zorbas vertelde de waarheid. Je laat hele stukken weg. En je vertelt niet de waarheid. Victor mijn hart huilt .Echt vreselijk wat ze met spinalonga hebben gedaan. En dat voor geld. Pff niks veranderd in de wereld.
Mvg jeannette roos

08-01-13
Kasper en Anna Schut
Geachte heer Zorbas
In het jaar 2000 zijn mijn vrouw en ik voor het eerst op vakantie geweest in het buitenland. Onze keuze was gevallen op Kreta.
Ook wij hebben een bezoek gebracht met u als begeleider aan het eiland Spinalonga.
Nu bijna 13 jaar later denken wij er nog aan hoe indrukwekkend het was met name uw verhaal.
Ook hebben wij destijds uw boek gekocht en vol bewondering gelezen.
De wijze waarop u het vertelde en het boek schreef is zeer mooi en een beetje triest.
Wij willen u alsnog danken voor deze onvergetelijke dag’

Kasper en Anna Schut

11-12-12
Jose Boes
Hallo Victor,

19 september 2012, mijn dochter Susan en ik hebben afgesproken om mee te gaan met jouw nieuwe toer. Wij zouden Spinalonga van een andere kant te zien krijgen.
We gingen de bergen in en wat jij ons hebt laten zien, maar vooral jouw verhaal heeft ons diep ontroerd. We sloten de dag af in de kerk van de veerman waar je bij de groep duidelijk kon waarnemen hoe je de mensen hebt geraakt met jouw eigen verhaal.
Dankjewel daarvoor, Susan en ik hebben het er nog vaak over. Het verhaal gaat door.

José

28-10-12
Lilianne Philips
Beste Mr.Victor

Hartelijk dank voor de fantastische vakantie die onze groep door u mocht beleven.

Naast de onvergetelijke daguitstap konden we ook met de busmaatschappij die u ons bezorgde ,nog van 2 halve daguitstappen : Fodèle en Heraklion genieten.

Vele groetjes Lilianne , Marcella , de medewerkers

En alle vakantiegangers19-10-12
J.Taams
Beste Victor,

Bedankt voor je rondleiding op 17 okt 2012. Wij waren erg onder de indruk van je verhaal en rondleiding in de bergen waar de melaatsen woonden en de zogenaamde gezonken stad. Spinalonga was erg indrukwekkend met name door jouw verhaal en tevens de reacties van een andere gids die jou afschilderde als kwakzalver....wij geloven dat jij het echte verhaal verteld en dat je het niet mooier maakt dan dat het was.....vele mensen zullen echter de ' vriendelijkere versie' willen geloven van de andere gids. Dit omdat het natuurlijk niet fraai was hoe onze medemensen daar weggestopt werden en men dit liever wil vergeten. Wij hopen dat je dit werk nog lang blijft doen in goede gezondheid en wensen je al het goeds toe!

Met vriendelijke groet, Johan, Jette, Annelotte en Frederique Taams

12-10-12
Fred de Haan
Hallo Victor,

Bedankt voor de interessante rondleiding op Spinalonga in 1992. Nu ben ik sinds december 2005 zélf "leproos" ; ik ben ook sinds die tijd (dec. 2005) ongeneeslijk ziek geworden. Het zij zo ..... Ik denk nog vaak aan 1992, aan Spinalonga, de leprozen daar en aan jouzelf, Victor. Hartelijk bedankt voor die rondleiding toendertijd. Hartelijke groet,

Fred de Haan, toerist Spinalonga-tour 1992

21-06-12
avihow
19-06-12
Matthijs Noordhoff
Beste Victor,

Hartelijk dank voor de mooie trip naar Spinalonga en de mooie geschiedenisles. We hebben genoten van een mooie dag!

Vriendelijk groet,

Matthijs Noordhoff
Peter Zweepe
Erik Battjes

09-10-11
Families Veenstra
Goedendag mijnheer Victor Zorbas.

Hierbij willen wij u bedanken voor uw boeiende verhaal over het eiland Spinalonga. Wij mochten 29 september 2011 uw gast zijn op de boot vanuit Agios Nicolaos naar het voornoemde eiland.
Wij hebben zelden iemand met zoveel passie en gedrevenheid ontmoet, die op zo'n boeiende manier zijn kennis op anderen kan overdragen.
Ook hebben wij de gekochte c.d. thuis beluisterd, om nog een keer uw verhaal aan te horen en de foto's te bekijken.
Wij vonden het wel jammer de de tijd die wij op Spinalonga doorbrachten voor ons aan de korte kant was en wel iets langer had mogen duren.
Daartegenover stond dat de bootreis naar het eiland een bijzondere ervaring was, waarbij we hebben genoten van uw vertelling over Spinalonga.
Wij wensen u nog vele jaren in goede gezondheid en hopen dat u uw kennis nog vele jaren op de bezoekers mag overbrengen. Hartelijke groeten van vier zeer tevreden Friezen uit het alweer koude Nederland.

Families Veenstra.

09-10-11
Conny en Peter
lieve Victor,

wij willen je nog even bedanken voor de geweldig trip die we met jou hebben gemaakt met de 2 engelse mensen erbij. Door u hebben wij een onvergetelijke vakantie gehad. Zo bijzonder, zo mooi, en van de DVD hebben wij genoten.

Hier in nederland is het nu herfst....wij denken met verlangen terug naar Kreta....naar het mooie eiland Spinalonga...en naar u boeiende verhalen.

Als we naar het centrum liepen, vonden we het geweldig dat u daar weer aan het tafeltje zat, gezellig even kletsen. Wij hopen voor u nog vele gezonde jaren..!.

Lieve Victor...nogmaals.....BEDANKT

liefs conny en peter....uit Koudekerk a/d Rijn

24-08-11
Tricnaux Yoann
Bonsoir Monsieur,

Nous avons visité ce Lundi 22 aout 2011 l'île de Spinalonga avec vous et avons profité de vos conaissances et expérience avec beaucoup d'attention et de plaisir.
Nous faisions partis des 6 "français" à bord et nous voulions vous remercier mais aussi vous demander si il était possible de se procurer votre premier ouvrage puisque nous avons acheter votre second livre ainsi que le dvd mais nous l'avons déjà lu.
Je vous remercie d'avance pour votre attention et vous prie d'agréer Monsieur mes salutations les plus respectueuses.
Continuez votre oeuvre , les gens comme vous manque en notre Monde

Monsieur Tricnaux Yoann

24-08-11
Marian van Bree
Goede morgen Victor

Ik heb het boek van Kalaupapa tot Spinalonga gelezen, een kennis had dit boek. Het boek heeft mij heel erg ontroerd, omdat er veel mensen zijn die er niets van willen weten wat er echt allemaal gebeurt is. Ik ben u dankbaar dat u dit boek heeft geschreven en iedereen (die het wil lezen) de waarheid vertelt van hoe het echte leven op Spinalonga was.
Wat betreft de leprozen, die zijn er inderdaad op een moderne manier onder ons. Ook wij lopen met een boog om iemand die aids heeft heen, alsof die persoon lepra heeft.
Ik hoop Victor dat u nog vele rondleidingen mag geven op het eiland Spinalonga, want het mag nooit vergeten worden.
Dank u voor het mooie en aangrijpende boek.
Wie weet, zien we elkaar ooit nog eens op Spinalonga.

groetjes Marian van Bree

11-07-11
Herman en Harriët van de Kamp
Beste meneer Zorbas,

24 jaar geleden zijn wij op Kreta geweest en hebben destijds, op advies van onze reisleidster, met u (toen nog met de boot met de blauwe dolfijnen) de tour gedaan naar Spinalonga. Wij waren erg onder de indruk van het eiland, van uw verhaal en de manier waarop u uw verhaal kunt vertellen. Wij hebben dit onze kinderen ook verteld en komende augustus gaan we weer een keer naar Kreta op vakantie met onze zoon van 16. Graag zouden wij weer de tour naar Spinalonga met u doen.

Kunt u ons iets vertellen over de prijs van de tour en hoe wij deze kunnen reserveren?

Wij horen graag van u.

Met vriendelijke groet,
Herman en Harriët van de Kamp

11-07-11
Ans Stoks
Geachte heer Victor Zorbas,

Had via een autoverhuurbedrijf al een ticket geboekt en kwam nadien via Internet op uw prachtig verzorgde site terecht over Spinalonga.

Ben zelf woonachtig op Kreta; Ammoudara (tegen Heraklion aan). Heb vorige week inderdaad die excursie gemaakt maar stapte na afloop zeer onbevredigd van de boot. Misschien ben ik eigenwijs maar wil op een andere wijze geïnformeerd worden. Als ik de reacties lees in uw gastenboek denk ik: ja, dat is wel de manier die mij aanstaat.

Kunt u mij informatie verstrekken over o.a. prijs/beschikbare excursiedagen?

Vriendelijke groet,

Ans Stoks
Ammoudara

28-06-11
Ludy van der Bijl
Hallo victor,

22 jaar geleden ben ik op vakantie geweest op het eiland kreta. Door toedoen van eeen reisleidster hebben we toen met uw boot een tocht naar Spinalonga gemaakt. Ook natuurlijk een rondleiding gemaakt.
Op het eiland ben ik diep onder de indruk geraakt van uw verhaal over het wel en wee van de leprozen. Is altijd bij me gebleven en dikwijls heb ik aan u gedacht.
Morgen gaat mn zoon van 21 naar Kreta. Ik heb hem verteld over u en zou de tour ook gaan doen.
U hebt met uw manier van vertellen bijgedragen aan het een beetje beter worden van onze wereld. Het gaat niet alleen over de leprozen, maar ook over alle verschoppelingen van deze wereld.
Mn zoon heet Arjan, komt uit Lemmer, Misschien spreekt u hem nog. Zal hem het boekje, wat ik 22 jaar geleden van u gekocht heb, meegeven.
Hopelijk ben ik nog es in de gelegenheid om u te ontmoeten, na 22 jaar. Vond het geweldig, wat een bijzonder mens..

Hartelijke groeten,
Ludy van der Bijl

20-06-11
Piet Rozing
Gia sou Victor, ti kanete;

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik je sprak in Elounda.
Je herinnerde je toen de "bruidsreis met de 100 bruidsparen" nog.
Ik was een van de organisatoren. Grijze kop en ik had de laatste keer mijn 2 kinderen mee.
Je verhaal over Spinalonga ben ik nooit vergeten. Ik ben nog diverse malen op Spinalonga geweest. Ook met mijn kinderen. Ik heb ze ook je boek laten lezen en ik heb jou verhaal verteld. Ze zijn nu 15 en 16 jaar oud en weten de geschiedenis van Spinalonga.
Ik heb nu een huis op Kreta en verblijf er in de zomer een paar weken en in de winter ook. Ik kom te weinig in Elounda, maar ik houd wel je gastenboek bij.
Wat ben ik blij dat je nog steeds het echte verhaal kan vertellen en ook dat het bij de mensen overkomt.Het is zaaien wat je doet en ik ben er van overtuigd dat het oogsten hiervan ook zal komen.Zo lang je kunt, ga door! Ik probeer deze zomer weer naar Elounda te komen en je weer even de hand te schudden.

Met hart. groet, ook aan je vrouw,

Piet Rozing.

12-06-11
Chris van Weerden
Beste Zorbas,

Ik was 4 jaar terug met u op excursie.
U vertelde een verhaal over iemand die ook bij u op excursie zaten dat hij na jaren lang toch een mail heeft verstuurd dat hij is veranderd...
Nou ik dus ook!!! ( ben bekeerd )
Bedankt alsnog voor de excursie die u me gaf.
En ik wou u nog veel sterkte wensen met uw geschiedenis, maar houd moed!
Ik weet dat het best wel een moeilijke situatie voor u is en ik vondt het vervelend om te horen dat het zo gegaan is.
Vandaar deze brief.

Met vriendelijke groet,
Chris van Weerden

02-06-11
Ann Stevens
Hi Victor,

My partner & myself went to Elounda some years ago & went on a trip to spinalonga. When we left all we did was talk about it & have done ever since. I did not think or realize that it could have an impression on our lives or in our hearts like it has.

The most heart rendering thing about the island is we are not talking ancient history but these terrible conditions that they were livening in only stopped 54 years ago.

I am so glad to hear you are alive & well Ha ha.

Please could you let me know if the TV series of The Island will be shown in the UK in the future.

Take care & look after yourself.

Ann

------------------------------------------------------------------------------------- Reply by Victor:
Dear Ann
I am in life many people say that i am dead . but you see i am a live and i do my work because people must know that Spinalonga was the isle of the damned the island of pain suffering and tears.
to day man try to say that Spionalonga was a paradise that is also the book of Victoria Hislop and that is a fiction
i don't want to know about the film because in this film they try to forget and to do forget the mistakes that we make in the past.
i am doing the tour and explain the real story of Spinalonga
sincerely yours Victor

-------------------------------------------------------------------------------------- Reply by Ann:
Hi Victor,
I was really pleased when you replied & thank you for your fast response. Only you know the real conditions that these people lived in & how they suffered. I hope now that the series does NOT come to the UK. I think if there is any media cover or films to reflect the real story of Spinalonga they should liaise with the expert YOU.
We will never forget our visit to the island & should we ever return to Greece we will be contacting you for a tour.
Take care Victor
Thanks
Ann

02-06-11
Ann Stevens
Hi Victor,

My partner & myself went to Elounda some years ago & went on a trip to spinalonga. When we left all we did was talk about it & have done ever since. I did not think or realize that it could have an impression on our lives or in our hearts like it has.

The most heart rendering thing about the island is we are not talking ancient history but these terrible conditions that they were livening in only stopped 54 years ago.

I am so glad to hear you are alive & well Ha ha.

Please could you let me know if the TV series of The Island will be shown in the UK in the future.

Take care & look after yourself.

Ann

26-03-11
ruud hermans
geachte heer zorbas

18 jaar geleden hebben mijn vrouw en ik een excursie gemaakt met u als gids, een onvergetelijk en indrukwekkende ervaring.

Voor veel mensen zal Spinalonga, een eilandje zijn in de zee nabij Elounda, maar dat het een lepra-eiland was waar mensen vanwege hun ziekte werden verbannen,zal veel mensen ontgaan.
De heer Zorbas geeft een rondleiding, die begint bij de POORT VAN DANTE waar de meeste excursies juist eindigen, de omgekeerde toer over het eiland, met de eind bestemming via de POORT VAN HOOP.
Een verhaal die de tijdgeest van ellende, kanker aids en het verdoemen van onze medemens verwoord, een spiegel wordt ons voor gehouden waar iedereen op zijn of haar manier in zal kijken.
Heilige huisjes worden vertrapt, en je wordt als individu met de harde waarheid geconfronteerd.

ruud en hetty

14-10-10
Ruud en Jeanny
Yiassou Victor,

Hierbij onze bijdrage voor het gastenboek. Graag alleen onze voornamen vermelden.

Onverwacht waren wij 2 dagen in Elounda alvorens wij naar onze vakantiebestemming op Zuid -Oost Kreta zouden gaan. Op vrijdag 17 september jl. wandelden wij door het voor ons bekende Elounda. Ineens zagen wij bij internetcafé Babel een poster hangen met de boeken van Victor Zorbas. Wij waren aangenaam verrast. We hadden jaren geleden in Elounda de twee boeken van Victor gekocht en tijdens onze vakantie in één adem uitgelezen en nu die poster: "Meeting Point Victor Zorbas info daily from 10.00-12.00." Onze eerste reactie was: "Dus Victor leeft nog!" Wij hoorden in het internetcafé dat Victor de volgende dag er om 10.00 uur zou zijn. Wij zijn op zaterdag 18 september jl. met Victor de gehele dag op pad geweest en het was één grote BELEVINGS TOUR!!! (excursie is absoluut een verkeerde benaming).
Victor vertelt vanaf minuut één (10.00 uur) tot het afscheid (17.15) ademloos met passie als een Griekse jonge God over Spinalonga, de leprozen, over het verleden, heden en de toekomst. Over veerman/veervrouw (Who pays the ferryman van Michael J. Bird) zijn en over het boek "Het eiland" van Victoria Hislop wat recentelijk is verfilmd voor een serie die dit jaar nog op de Griekse televisie te zien zal zijn.
Wij hebben zoveel gehoord én vooral ook zoveel gezien! Wij gaan geen details vertellen dat zou jammer zijn omdat wij iedereen verrassingen gunnen zoals wij deze mochten ontvangen. Kortom het was één grote BELEVING om nooit meer te vergeten. Victor heeft een missie, het werkelijke verhaal over Spinalonga en de leprozen vertellen en bovenal zichtbaar maken met de koppeling naar het heden! In één woord: "CHAPEAU!!!"
Als je echt een speciale herinnering wilt hebben aan Kreta in het algemeen en Spinalonga in het bijzonder is ons advies: "Ga op pad met Victor Zorbas, laat je verrassen en ook jouw vakantie, maar ook jouw leven, zal enorm worden verrijkt!

Victor, dat je nog héél véél jaren met hart en ziel in vooral een goede gezondheid en met jouw energie het ware verhaal over Spinalonga mag blijven vertellen. De voormalige leprozen en zeker hun kinderen en kleinkinderen maar ook de veermannen (bijvoorbeeld de Duitse man die ieder jaar komt in juli en het kerkhof van de melaatsen bezoekt) en veervrouwen van die tijd en hun kinderen en kleinkinderen hebben, meer dan wie ook recht, op het ware verhaal! En niet geheel onbelangrijk dat er iedere dag, jaar in jaar uit, overal op de wereld nieuwe veermannen en veervrouwen mogen opstaan......

Warme groet van Ruud en Jeanny

24-09-10
Ilse
Dag Victor,

Wij zijn van 06 tot 17/09 op kreta geweest en hebben een fantastische reis gehad.
Maar wat ons het meeste bijgebleven is zijn de 2 dagen die we met u doorgebracht hebben.
Hetgeen je ons laten zien hebt en ook verteld heb zal ons ons hele leven bijblijven.
We hadden ons geen betere gids kunnen wensen.
En wat we allemaal gezien hebben zullen we nooit vergeten.
- De waarheid achter Spinalonga
- Het bezoek bij mama Katarina ( dit was zo puur )
- Het eten in het paradijsje
- Het contact met de krikri geiten
- De kloof in Kritsa
- Het verhaal achter de miniatuur kappelletjes
en zo kan ik nog wel een hele lijst opnoemen.
Je kan zo boeiend en mooi vertellen dat men niet anders kan dan naar jou luisteren want je verhalen zullen nooit iemand vervelen.
Hierbij stuur ik je nog een foto van één van de geweldige stopplaatsen.
Hopelijk tot nog eens en de groetjes van ons allemaal

Paul, Francine
Bart, Ilse

14-09-10
Maggie
Hi Victor

A brief note. Firstly, to say a sincere thank you for such a wonderful day last Friday. Beryl and myself were talking about it a lot yesterday evening on the flight home, and we thought the island was not a good place to be for the lepers, not as good as the mountain. They must have felt terribly imprisoned on the island as you said. We felt the same in our hearts as you!!.
I have not had time to watch the video or see the book yet it was late when we arrived home last night.
We have however, booked to come to Sissi again next September. God willing, (Paid the deposit as well!!!) and I sincerely hope that we an see you again either socially or make another trip with you. We will treasure the memory of our day together. Thank you once again. Take care of your self, you are a very special person and I am privileged to have met you.

God Bless
Maggie xxx
and friends

04-09-10
Stella
Ga je naar Kreta?
*****

Dan ga je vast voor de stralende zon, de prachtige stranden en het heerlijke eten..de lounge barretjes en alle winkeltjes! Gelijk heb je, ik ben er om die redenen ook vaak geweest en zal ik er ook nog vaak naar toe gaan!
Toch is dit een website die je maar even moet bekijken:
www.victorzorbas.com
De eerste keer dat ik naar kreta ging mocht ik er alleen naar toe van mijn moeder als ik met Victor mee zou gaan naar Spinalonga, (was ik nog een heel jong meisje) ik dacht het zal wel en ging natuurlijk alleen omdat het moest maar was totaal onder de indruk van wat hij mij toen allemaal vertelde!! Dat verhaal liet mij nooit meer los en toen ik drie weken geleden met Drago voor het eerst samen naar Kreta ging heb ik Victor dan ook gebeld omdat ik het leuk zou vinden zijn verhaal nog eens te horen en dan nu samen met mijn GROTE liefde. Er was heel wat veranderd..

Victor deed vroeger de excursie massaal maar nu wilt hij het enkel nog kleinschalig aanpakken! Hierdoor krijgt een ieder de boodschap veel beter mee en is de sfeer ook een stuk intiemer. we ontmoetten de man van nu 82 jaar (!!)
met een messcherp verstand/geheugen en dito tong waarmee hij de leugens over Kreta fileert (waar ligt de verzonken stad nu precies? hij zal het je zelfs laten zien!!) Wat gebeurde er precies op Spinalonga en waar kwamen deze mensen toen vandaan en waarom moesten deze mensen werkelijk naar Spinalonga terwijl ze al afgezonderd leefden?? Wie hielp hun tijdens de tweede wereld oorlog?! Dit alles verteld hij op een zorgvuldig gekozen route waarmee hij de spanning opbouwt en jezelf de waarheid laat ontdekken!

De lunch in Plaka is onovertroffen, ik heb nergens op Kreta ooit zo goed gegeten en was blij verrast met de gevulde courgette-bloemetjes! Die had ik tot nu toe nergens in de op toeristen gerichte restaurantjes gevonden! De mix van vis was echt super de mixed grill en de tzaziki de wijn de salade, alle bijgerechtjes en vers gesneden patat ..het smaakte beter dan goed! De lunch kun je kiezen inbegrepen de excursieprijs!!

Dan de boottocht, heerlijk over dat azuurblauwe water en de indrukwekkende wandeling over Spinalonga.. Sommige dagen duren gewoon te kort!

Victor verdiend voor zijn inspanningen de waarheid elke dag opnieuw aan het licht te brengen een standbeeld van 20 m lang!

Wil je naar Kreta?

Wil jij een privé villa?
Dat kan via Victor!
Vanaf 500 euro per week voor 4 personen
In het hoogseizoen 600 pw pp!
Goedkoper kan niet

14-04-10
Yvon Goeyers
Victor,

Mijn naam is Yvon Goeyers. In Augustus gaan we met het gezin naar Kreta maar nu naar Chania. Al zoekende op internet vroeg ik me af zou Victor nog leven en kwam plotseling deze site tegen. Het is nl. wel meer als 20 jaar geleden dat ik met Club Escolette op Kreta was en een excursie naar Spinalonga maakte waarbij jij de gids was.
Met open mond hebben wij zitten luisteren iedereen was er stil van en begreep wat de boodschap was terwijl wij allemaal nog vrij jong en onbezorgd waren. Die avonds hebben we samen met jou en nog wat gedronken op het terras. Erg gezellig. Het is een herinnering die me altijd is bij gebleven en nog ter sprake komt als mensen naar Kreta gaan en dan in de buurt Elounda zitten. Ga vooral naar Spinalonga en vraag om Victor als hij er nog is zeg ik dan.
Iedereen zou dit moeten doen. Een goed idee. De mooiste herinnering van Kreta.

Yvon Goeyers

21-01-10
Hermine Couvreur
Geachte Heer Zorbas,

Ik hoorde voor het eerst over Spinalonga dankzij de mooie roman 'Het eiland' van Victoria Hislop. Toen het boek vandaag amper uit was, zocht ik informatie op internet en zo kwam ik op uw website. Ontroerend en aangrijpend. Ik heb deze dan ook aan heel wat mensen aanbevolen.

Ik ben in Elounda geweest in 1976 als 17-jarige en wist niets over dat eilandje. Dat spijt me zo. Dank u voor de informatie en de prachtige foto's.

Hermine Couvreur

24-10-09
F.J. Okkerse
Mr Zorbas

Beste Victor,

Het was in 1987 dat wij met jongerenreizen een bezoekje brachten aan Spinalonga en dat je daar ons de rondleiding gaf. Heel knap vond ik destijds

al dat je meteen zei dat als men je niet wilde aanhoren, ze maar moesten doorlopen zodat ze de rst niet stoorden.
Ik ben blij dat ik toen naar je geluisterd heb. Nu, na al die jaren zit jouw

verhaal nog heel goed in mijn geheugen en kan ik mijn dochter van 11 jaar helpen bij het maken van een werkstuk over Griekenland. Bij de bezienswaardigheden mag Spinalonga, dus ook jij, niet ontbreken. Wij hopen dat je nog vele jaren je verhaal kan vertellen, en wie weet komt onze dochter naar je toe en hoort ze met eigen oren hoe je met heel je hart en ziel verteld over het voormalig lepra-eiland.
Een jaar of 10 geleden was er hier in Nederland een TV serie "Langs heilige huisjes" met Jos Brink, en daar zagen we je ook al in en zagen we dat het kerkje al gerestaureerd was. Dat lag destijds nog in puin...

Groetjes,
Fred en Gina Okkerse uit Hoogvliet, Nederland.

25-07-09
Toos
Hi Victor,

Ik ben in 1988 in Kreta geweest en ben met U naar het eiland Spinalonga. Ik was onder de indruk vooral zoals u het tot leven bracht met mooie verhalen. Nu 21 jaar later sta ik op punt weer eens terug te gaan en ben wat over het web gesurfd. Heel verbaasd dat je zo een mooie site hebt en nog steeds met bezieling de geschiedenis wil overbrengen. Ook je biografie is interresant. Hoop u snel weer te ontmoeten want in september ga ik U zoeken en opnieuw naar Spinalonga of omgeving.

Groeten Toos Sanders.

09-06-09
J Smith
Mr Zorbas

Thank you for a very good and informative tour that you gave us on May 20th this year, and also the signed book that you gave me you dont know how much that meant to me.
May you continue to tell people your story for a many more years.

Mick and Jackie Smith
Lincoln England

28-11-08
Magdalena Ewa Jaskólska
Dear Mr Zorbas,
I was in Krete this year in September on very fine holidays with my husband Jarek. We were very happy those days also thanks to you. We have enjoyed very much the trip to Spinalonga where you were a guide. We remember very well this marvellous journey and we would like to thank you for your work hand passion that we can feel up to now when we feel about this experience:-)

It was a great pleasure to listen to you.

All the best from Magda i Jarek

26-08-08
Ann Stevens
Hi Victor,
I have been to Spingalonga some years ago with my partner who had been there earlier in that year & that was his first visit. On his return to Britain he told me about his tour of the island & suggested we should go together.
I have never quite got over the experience as I found it to be sad yet fantasic.
If I ever get into conversation with anybody who has been to Crete my first question is did you go to Spingalonga.
I would like to know why the buildings on the island are in such bad condition as it shut in about 1957 but the buildings look like ruins fronm the Roman times.
I intend buying your book as I am a great fan of the history of the island & never tire of hearing about it
Keep up the good work
Regards,
Ann

19-08-08
Ali Veldheer
Hallo Meneer Zorbas Toevallig belande ik op uw site, en ik herinner me u nog zo goed. Jaren geleden ben ik en mijn gezin met u mee geweest naar Spinalonga het heeft me ontroerd en gepakt....
Ik was onder de indruk van uw verhaal en uw manier van vertellen... Mijn man, normaal een cultuur barbaar, heeft ademloos staan luisteren... Een jaar later ben ik nog terug geweest met u, samen met mijn zus. pakte me weer....
Geweldig, nog nooit heb ik zo ademloos staan luisteren naar een gids. U bent voor mij nog steeds de beste....
met vriendelijke groet
Ali Veldheer
Almere / Holland

16-07-08
Johan Senneker
Wij kwamen in 2007 op het idee om te gaan trouwen, en wilden dit graag doen in Griekenland. In Nederland hebben wij Extravacanza in de hand genomen voor het afhandelen van de formele kant (papierwerk). Aangezien er veel familie en vrienden mee gingen (25 personen) wilden we van 26 Juni een onvergetelijke feestdag maken, maar hoe regel je dit nu vanuit Nederland. Nou! 14 jaar geleden ben ik met mijn ouders en zus en zwager op Kreta geweest en heb daar de excursie naar Spinalonga eiland gedaan, en die werd toen geleid door Victor Zorbas. Dus wij dachten effe googlen op Victor en we zien wel wat er komt, en ja zo kwamen we op de site van Victor. We hebben een mail opgesteld met wat vragen en zo ontstond het contact. Na regelmatig gemaild en gebeld te hebben met elkaar kwamen we gezamelijk tot een fantastisch plan, waarvan wij vooraf alleen durfden te dromen. Een maal aangekomen op Kreta hebben we afgesproken bij ons hotel, zodat we elkaar ook in levende lijfe konden ontmoeten. Hier hebben we heel gezellig gepraat over van alles en nog wat, en Victor en Susanne kwamen met hele mooie en goede iedeen.

26 Juni 2008
De dag is begonnen met trouwen in het stadhuis van Heraklion, daar zijn we heen gereden met gehuurde busje die door Victor geregeld waren. Vervolgens hebben we Victor ontmoet en hij heeft ons via een hele mooie weg met zeer veel mooie uitzichten naar het bovenaanzicht van Spinalonga geleid. Daar heeft hij het verhaal in korte versie verteld, en zijn we afgedaald naar het haven plaatsje Plaka. Hier hebben we in "Plaka's Ilios" (dit wordt gerund door twee Nederlanders Hans en Moniqeu Brooimans) een heerlijke en goed verzorgde luch genuttigd. Na de lunch zijn we op een boot die alleen voor ons gereserveerd was naar een afgelegen baai gevaren, waar we de gelegenheid hadden om een heerlijk duik te nemen in het mooie blauwe water dit allemaal onder het genot van een drankje en griekse muziek. Nadat iedereen uitgezwommen was zijn we terug gekeerd naar het haven plaatsje Plaka, waar het met z'n alleen zijn aangeschoven in een restaurant aan de haven met uitzicht op het Spinalonga eiland. Dit was ook tot in de puntjes geregeld, onder het eten kwamen Susanne en Victor nog met een verrassing. Ze hebben die dag een bruidstaart laten maken voor ons en die kwamen ze persoonlijk langs brengen, het was een ongelofelijk mooi kado en niet te vergeten ongelofelijk lekker.

Wij willen Victor en Susanne dan ook nogmaals via deze weg heel erg bedanken voor de organisatie van onze onvergetelijke trouwdag, en voor het wegnemen van alle zorgen die zo'n met zich mee brengt.

Ook willen wij Hans en Monique via deze weg bedanken voor de zeer goede en lekkere lunch die zij voor ons hebben verzorgd.
Dank jullie wel!!!!
Groetjes Johan en Katharina

24-06-08
Daniel Scott
Hallo Mr Zorbas , hier een bedankingswoord van Familie Scott uit Belgie, wij vonden uw verhaal echt boeiend en zeer interesant ook zijn we uw boek al aan het lezen en vinden het echt bijna een kopij zoals jij het ons veteld hebt.. het is iets wat ons zeker bij zal blijven in de rest van ons leven . Hopelijk kunnen we de boodschap overbrengen op ons kinderen zodat zij de dezer kunnen verder vertellen.
Nogmaals hartelijk en hopelijk nog lang een goede gezonheid

16-06-08
Marie-José Nusbicker
bonjour nous avons fait l'excursion avec vous et nous voulions encore vous remercier pour votre accueil et votre présence . continuez comme ça ;cela met du beaume au coeur de rencontrer des gens tolérents
cordialement marie jo et patrick

15-06-08
Zoran
Dear Mr. Zorbas,
My name is Aleksandra, and I am from Serbia. Please exuse me because I wrote on english, but I do not know very well to speak beautiful greace, altghou I understand it, because I study greace on university, but before seven years.

I want to tell You that I did not know almost nothing about lepers, since I did not start to read one book. It cold on serbian OSTRVO (Island, on english), and the author is Viktorija Hislop. She is from Britain and wrote about Spinalonga. I can not believe how that people live. It looks fine, but their souls knows how it was. In this book a mother goes to Spinalonga and leave two daughters and a husbend. Since that I have little son and a hasbend I can imagine how was she fill.

Also, I want to tell You that I think that You doing great job, by guaiding a tourist on Spinalonga, and telling them a tru story about lives of that people, and not only about, for example fortress.
Unfortunetely, many people today only think of themselves, and I think that also is a "lepre of our time".
Euharisto polu!
Respectfully
Aleksandra

07-06-08
Anna Jackson
Hi there Victor- Just wanted to say a huge THANKS to both you and Suzanne for an excellent day last week (3rd June 2008). Having read 'The Island' we were both keen to find out more about Spinalonga, Elounda and Plaka and the real story of the Island.

The views from the mountains looking down towards Spinalonga were amazing and we will never forget that sight - I can't wait to sort out all my photographs of the day.
I went to Spinalonga in 1993 / 1994 but did not learn anywhere near as much as I did on your tour -
Thank you so much for arranging to pick us up and drop us off - we loved the personal touch and loved listening to your stories and tales during the day.
We would recomend this tour to anyone wanting a more 'personal' touch - and the views from the mountains are not to be missed.
Anna and Karen - Chester, UK

17-05-08
Sarah Beer
Dear Victor and Suzanne

We just wanted to send an email to thank you so very much for our personal trip on Monday. I had been so disappointed that I was unwell on the day or your tour and was honoured that you chose to take my sister Nicola and I on the same tour in your car. Having toured with you my sister understood why it had been so important to me that we take the trip to Spinalonga with you and not with our travel representative.

Having read Victoria Hislop's book 'The Island' some time ago I had been both horrified and fascinated to know that a place such as this had existed. And although, at that time, II had undertaken some research into Spinalonga it was the trip with you that ensured my understanding was all encompassing.

We enjoyed meeting you both very much and we are grateful to you for the knowledge provided to us. Since returning to the UK I have read your book with interest and history such as this should be told as standard within the school curriculum.

Again our sincere thanks - our visit to Elounda would not have been complete without this journey.

With all good wishes,

Sarah & Nicky

10-05-08
Anna Niziol
Dear Victor,

There are moments in our life we recall with pleasure. Our stay at Kreta in your company for me belongs to this category. Writing this letter I enjoy the Greek music you chose us and I am wondering how it was fortunate to meet you.

The island itself is really wonderful, but the atmosphere you created made those days something really exceptional.

Best regards
Anna & Zdzislaw from Poland

10-05-08
W.Schutte
Lieve Victor,

Ik weet niet meer precies in welk jaar ik Spinalonga heb bezocht met mijn toenmalige vriend (later zijn wij getrouwd en voorzien van een prachtige tweeling), maar dat bezoek en jouw verhaal heeft zoveel indruk op mij gemaakt, dat ik besloten heb om na het overlijden van mijn man en pappa van Kim en Mik toch naar de bruiloft van mijn nichtje met haar "Gekke Griek" op Kreta te gaan. Afgelopen woensdag hebben wij Walter begraven, en ik zie nog zo de kleine plekjes voor me van de mensen die daar begraven zijn. Zo klein zijn die plekjes, omdat er zo weinig meer van over was. Lieve Victor, ik hoop dat jij er bent als ik de kids (10 jaar) wil laten beseffen in wat voor een rijkdom wij leven.

Voor die tijd ga ik de foto's en het boekje van "Spinalonga" opzoeken.

05-05-08
Theeuwen Reuver
Hallo Victor,
2 mei 2008 hebben we aan uw excursie Spinalonga deelgenomen. Nadat we aan ons hotel waren afgehaald, reden we naar Agios Nikolaos, waar ook Victor instapte.

Onderweg richting Elounda stopte de bus om te genieten van een prachtig panorama over de Golf van Elounda en de Baai van Olous, waar je een boven aanzicht hebt van de gezonken stad van Olous en Elounda.

Daarna reed de bus verder de bergen in om nog meer te genieten van de prachtige vergezichten en ongerepte natuur, die ik nog van 25 jaar gelden in geheugen had. Victor informeerde ons in het Nederlands, Engels en Frans. Prachtig zoals hij kon vertellen. Zelfs onze dochter van 12 jaar vond het hartstikke interessant. In het traditionele plaatsje Plaka, pal tegenover Spinalonga hadden we ruim een uur de tijd om zelf het dorpje te verkennen en evt. wat te eten. In het gezellige cafe-snackbar Plaka’s Ilios van het Nederlandse echtpaar Brooimans , aten we een heerlijk stokbroodje kroket/frikandel.

Na de pauze kregen we allemaal van Victor een beschrijving van Spinalonga en hij vertelde ook zich te schamen dat veel van de gebouwen uit de melaatse tijd waren gerestaureerd. Vervolgens werden we per boot naar Spinalonga gebracht. De boot voer rond het hele eiland zodat we dit vanaf water goed konden bekijken. Mbv de folder hadden we een 1 uur de tijd om alles rustig te bekijken. Door de verhalen van Victor kreeg je een heel apart gevoel toen we bv door de Poort van Dante liepen.

Daarna vertrok de bus richting Elounda en hadden we ook hier 1 ½ uur de tijd om te zwemmen in de Golf van Elounda. We kwamen met z’n allen bijeen in de Byzantijnse kerk van Elouda, waar destijds ook filmopnames gemaakt zijn van Wie betaald de Veerman een serie uit de jaren 70. In deze kerk vertelde Victor uitgebreid hoe het leven van de melaatsen was geweest, door de vele gesprekken met ooggetuigen kregen we een hele andere kijk op Spinalonga. We kregen allen een kalender met de foto’s van Spinalonga.

Het maakte op ons allen een zodanige indruk dat we ook direct de 2 boeken van hem kochten. Spinalonga Het Eiland der verdoemden en Van Kalaupapa tot Spjnalonga.Aansluitend reden we naar een olijfolie boerderij annex winkel, waar we tijd hadden om de typische Kretenzer olijven en tapaz te proeven en ook Raki te drinken. Hier konden we hier diverse streekproducten op basis van Olijfolie kopen.

Het was een prachtige indrukwekkende dag geweest, waarvoor onze dank.

Tot mijn grote verbazing hebben allebei onze kinderen van 12 en 15 jaar de beide boeken nog dezelfde avond uit gelezen en waren zeer onder de indruk.

Fam. Theeuwen Reuver

25-04-08
Ansie Pretorius
Baie sterkte met die werk wat u verrig, deur die geskiedenis lewend te hou.
Ek skryf in Afrikaans, aangesien ek dit maklik gevind het om die Nederlands te verstaan.
Ek hier aan die Suidpunt van Afrika het gedink dat melaatsheid al honderde jare terug uitgewis is, dis met skok dat ek van Spinalonga gelees het. Met ons getalle van HIV / Aids kan mens net bid dat die geskiedenis homself nie weer sal herhaal nie.
Dat die mensdom deernis sal ontwikkel daar waar dit nodig is. Baie dankie vir u web-site waar ek u geskiedenis kon deel.
JK Signs1-Ansie Pretorius

14-01-08
Van Remmen
Beste heer Victor,
Hoe komt het dat iemand na 17 jaar via internet toch nog eens op zoek gaat naar het mensonterende verhaal achter het eiland Spinalonga? Victor Zorbas. Uw verhaal heeft in 1991 een onuitwisbare indruk op ons gemaakt, een verhaal dat helaas ook vandaag de dag nog zijn voorbeelden kent. Uw naam stond nog in ons geheugen getekend. Dank voor het zicht dat u ons gaf. Het gaat u goed.
Familie Van Remmen

13-12-07
Fam van Summeren
Beste Victor
15 jaar geleden hebben mijn man en ik een excursie naar spinalonga gemaakt met u als gids.
Dit heeft bij ons een diepe indruk achtergelaten.
Nu na 15 jaar gaan we weer terug naar kreta maar dan met onze 2 dochters van 14 en 12 en ik heb hen al verteld dat ik graag nog eens terug wilde naar spinalonga,Ik heb hen verteld wat het was maar ze moeten dit met eigen ogen zien en ervaren.
Ik was dan ook zeer verrast toen ik uw site tegen kwam en ben nu ook zeker van plan om met hen te gaan kijken.
Met vriendelijke groeten uit nederland.

Fam van Summeren.

23-10-07
Danny en Carine
We zijn nu al een week terug in het belgenland
Met een heel warm gevoel van uw emotievolle verhalen over het eiland Spinalonga
Het was inderdaad heel emotioneel en we raden iedereen aan om het te bezichtigen met zo een lieve man als u Die de dingen verteld zoals ze zijn en ze niet wilt verschonen en leuker voorstellen en ons een ander beeld willen geven
Neen u verteld het zoals het was en voor mij mocht het bezoek aan de kerk nog uren duren want het luisteren naar uw warme stem en uw emotie - tranen in de ogen te zien was zo aangrijpend en dan besef je hoe gelukkig een mens is maar men beseft het niet altijd !

Ik heb zoals ik u beloofd hebt de kalenders uitgedeeld aan mijn familie ze vonden het een hele mooie kalender, ik heb dan ook wat geprobeerd wat informatie erbij te vertellen zoals u het ons hebt verteld Eentje hangt er in mijn keuken zodat we dagelijks zien en denken aan Spinalonga en hoe we infeite moeten proberen om elke dag een 'veerman-vrouw' te zijn

Ik wens u nog heel veel succes met het gidsen van de toeristen Ik vind het zo erg dat ze allerlei roddels over u rondvertellen maar aan iedereen die naar kreta vertrekt zal ik zeggen dat ze Spinalonga moeten bezichtigen enkel met Victor Zorba !!!
Vele groetjes
Danny en Carine
Tot ziens nogmaals

17-10-07
Melanie Geigenmüller
Hallo Victor!
Vielen Dank für den umfassenden Einblick in die Geschichte Spinalonga`s. Vor zwei Wochen besuchte ich mit meiner Freundin die Insel. Es ist sehr eindrucksvoll dort, so ein Wechselbad der Gefühle, da ja einerseits die Festung beeindruckt und auf der anderen Seite auch noch der Geist der Leprakolonie über die Insel schwebt. Allen Urlaubern der Insel Kreta kann ich einen Ausflug auf die Insel sehr nahe legen. Mit kritischem Auge zu betrachten sind die "Touristenschwärme" auf der Insel. Von der vielseits (in Reiseführern) umworbenen "Einsamkeit auf Spinalonga" kann da nicht die Rede sein.
Gruß, Melanie Geigenmüller

18-09-07
Paul Allender and Helen West
Dear Victor,
We REALLY enjoyed our trip to Spinalonga and your commentary upon it in early September.
It was very emotional to hear the true story of the island and your ideas and views about it.
I will always be a ferryman!
Best Wishes, Good Luck and stay in touch!

Dr Paul Allender

09-09-07
Roelie Reuvers-Corper
Lieve Meneer Victor.
Drie jaar geleden hebben mijn man , zuster en mijn zwager, uw exursie mogen mee maken.
Dit heeft zoveel indruk op ons gemaakt dat wij er nog vaak aan terug denken. Als ik de video terug zie krijg ik nog tranen in mijn ogen.
U nam mij ook apart om specifieke dingen te filmen en vooral de uitgang, met het verhaal over wat daar achter te zien was ,, het licht,, Ook vertelde u over de davidster , omdat u iets bekends in mijn zuster en mij zag. Dit zullen wij echt nooit meer vergeten en als mijn zoontje een paar jaar ouder is komen wij zeker weer naar uw eiland en hopen dat we nog 1 keer van u verhaal mogen genieten , zoals u het verteld kan niemand evenaren met zoveel emotie..
Ik hoop van harte dat u nog vele jaren in goede gezonheid uw verhaal mag voortbrengen.
Wij hebben u in ons hart gesloten.
Heel veel liefs Roelie Reuvers-Corper

06-09-07
Shirley & Michiel
Beste Victor,
In de zomer van 2003 hebben wij voor het eerst kennis met u gemaakt en het eiland der verdoemden bezocht. U vertelde de complete geschiedenis en heeft ons doen nadenken. In 2005 hebben wij met nogmaals het eiland bezocht, dit keer met 5 familieleden. De reisgids vertelde een compleet ander verhaal en ik wist dat dit niet waar kon zijn. (Leprozen waren rijk door het geld van de overheid en kochten hiervan bon bons) kortom te gek voor woorden.
Nu 2 jaar later afgelopen 23 augustus 2007 hebben wij nogmaals voor de derde
keer samen met 2 vrienden uw tour mogen ervaren in Elunda. Wij hebben deze tour als bijzonder en zeer persoonlijk ervaren. Wij zijn nu voor een 2e keer
met u mee geweest maar iedere keer kom je tot de ontdekking dat je nieuwe dingen leert dat je zelf meer op details gaat letten.
Ook de kalender heeft een mooi plaatsje gekregen en zal mij vaak doen terug denken aan Spinalonga. Ik hoop dat het verhaal niet alleen bij ons veel indruk heeft gemaakt zodat de waarheid niet vergeten wordt en dat u het verhaal nog vele jaren en in goede gezondheid mag vertellen.
Met vriendelijke groeten,
Shirley & Michiel

27-08-07
joyceneervoort
Hallo Viktor,
Op 21 augustus zijn wij ( de groep van 7) naar Spinalonga geweest. Het was weer ontzettend mooi. Wij persoonlijk vonden het alleen erg jammer dat er zoveel veranderd is op het eiland. Begrijp ook waarom u het nu op deze manier doet. Ook nu heeft het weer heel veel indruk op ons gemaakt en zelfs de kinderen hebben een uur lang stil naar u zitten luisteren. U heeft het verhaal al ontelbare keren verteld, maar u verteld het met nog net zoveel gevoel als de eerste keer dat ik het verhaal van u hoorde. Dat u tijdens het verhaal ook nog even Jos Brink ter sprake bracht die dat weekend was overleden bezorgde mij kippevel. Wij hopen dat u dit verhaal nog heel lang in goede gezondheid mag vertellen.
Heb ook persoonlijk ervaren dat men in Agios Nicolaos nog steeds beweert dat u niet meer leeft. Er werd mij gevraagd of ik een excursie wilde boeken en toen ik zei dat ik naar Spinalonga wilde met Viktor, vertelde men mij dat u niet meer in leven was. Ik schrok daar toch wel even van en vroeg me af waarom men zoiets doet. Men ontneemt een heleboel mensen een heel mooi verhaal van een man waarvan je ziet dat die het met veel plezier doet. De kalender van Spinalonga krijgt een mooi plekje zodat we Spinalonga en zeker u nooit vergeten. Als we volgend jaar weer komen gaan we misschien niet naar Spinalonga, maar komen we zeker naar Elounda om te kijken hoe het met u gaat.
Groeten van Joyce, Gerard en de kinderen.

21-08-07
Stofbergen
Hallo Victor,
Omdat wij dit jaar weer in oktober naar Kreta gaan zijn we zeer zeker van plan om wederom het eiland Spinalonga te bezoeken.
Het boeiende en indrukwekkende verhaal op de manier zoals U het verteld blijft de mens voor altijd bij.
Op internet hebben we gezien dat de boot waarop U met de mensen die uw verhaal willen horen nu vanuit Elounda vertrekt en we zijn zeer zeker één van de velen die met U meegaan.
Persoonlijk hopen we dat U nog tal van jaren in goede gezondheid de waarheid over het lepra eiland Spinalonga mag doorgeven.
Met vriendelijke groeten,
Martin en Nel Stofbergen.

15-08-07
jeanu
Hallo Victor,
juist toegekomen in ons Belgenland willen we je toch nog eens bedanken om de 2 fantastische dagen die we samen met jou als begeleider hebben gehad.
De rondrit door Oost-Kreta was zeer persoonlijk. Door jouw uitleg hebben we de andere vakantiedagen ook aangenaam kunnen doorbrengen. De kloof in Kritsa is gewoon prachtig en de Istro beach is fantastisch zelfs het terrasje van een Venetiaanse Kretenzer. Spinalonga zal ons nog lang bijblijven.
Groetjes
de 2 Belgen en de geinteresseerde dochter.


06-08-07
Carl and Diane Hellawell
Dear Victor,
Just returned home after our short stay in Elounda. Thank you for your guide to Spinalonga. Your oratory was very moving and informative and imparted a great deal of respect and sympathy to those who lived on the island. I don’t think any other tour operator could do the island justice.
My wife and I enjoyed the visit to the island and wished we could have spent some more time.
Thank you again, and I hope we can meet again on our next visit to your lovely part of the world.
Carl and Diane Hellawell, London

19-07-07
Helmut Scheller
Sehr geehrter Herr Zorbas,
vielen Dank für Ihre Begleitung nach und auf Spinalonga sowie ihre so sehr persönlich geprägte Einführung in die Geschichte dieser Insel und in das Los der Verbannten.
Die Empathie, mit der Sie uns insbesondere das Thema Lepra und Ausgliederung der Leprösen aus der Gesellschaft, obwohl persönlich unbeteiligt, nahe gebracht haben, lässt die Frage sekundär werden, ob Ihre neuen und plausibel klingenden Erkenntnisse zu dieser Zeit beweissicher erscheinen können – das sind andere Versionen ja im Zweifel auch nicht immer.
Im Rahmen von nunmehr ca. 20 Reisen nach Griechenland, davon zuletzt die 4. Reise nach Kreta, habe ich genau das immer wieder gesucht und sehr häufig auch gefunden, was Sie diesmal gefördert haben: dass Steine in Ihrem Land lebendig werden, dass Ruinen Geschichten erzählen, die in unserer abendländischen Entwicklungsgeschichte kulturelle, politisch-ideologische, soziale oder wertorientierende Bedeutung haben. Es ist dabei nicht nur Ihre von menschlichen oder mehr noch humanitären Anforderungen geprägte und elegant in einen christlich-religiösen Zusammenhang gestellte Schlussforderung, sondern schon die den Weg bereitende Verdeutlichung des bewerteten Handelns eines Lehrers und eines Paters/Mönchs auf der Insel mit Herbeiführung von mehr Gemeinsamkeit und gegenseitiger Unterstützung, was Ihre Botschaft so ansprechend macht.
Sie filtern aus der Verbannung der Leprakranken die Aufkündigung der Solidarität der Allgemeinheit gegenüber besonders Schutzbedürftigen heraus. Und was auch immer man hält von Silhouettenvergleichen dreier weit voneinander entfernten Inseln: Ihre Botschaft wird damit verdeutlicht, selbst wenn bedauerlicherweise immer weniger Menschen in unserer Gesellschaft das Hineinbringen dieser Botschaft in den Raum einer Kirche so verstehen werden wie Sie es wohl meinen.
Letztlich hat mir, wenn ich auch den Rechtsanwalt, von dem Sie gesprochen hatten, nicht wiedergefunden habe, Ihre Biographie auf Ihrer Homepage einiges zu Ihrer vermutlichen Motivation eröffnet.
Herzlichen Dank für ein Erlebnis mit Erinnerungswert
und freundlichen Gruß
Helmut Scheller

19-07-07
Joyce Neervoort
Hallo Viktor,
Mijn man en ik zijn al twee keer op Spinalonga geweest. Het heeft een grote indruk op ons gemaakt. Dit komt natuurlijk ook doordat u zo boeiend kunt vertellen. Wij hebben gezien en gehoord met hoeveel gevoel u het verhaal van Spinalonga verteld om mensen te laten weten dat zoiets nooit meer mag gebeuren.
Dit jaar komen we weer en nu zijn onze kinderen op de leeftijd dat ik vind dat ze dit ook moeten horen en zien. Ook komen mijn schoonzus en een vriendin van haar mee. Ik wil hen ook graag laten zien en horen waar wij al zoveel jaar met veel plezier en nog steeds met kippevel aan terug denken.
Jammer dat die verhalen over u zo worden rondverteld, want een heleboel mensen die niet beter wisten en de verhalen geloofden hebben een mooi verhaal van een lieve man gemist. Ik hoop u over een paar weken weer te ontmoeten om naar het verhaal van Spinalonga te kunnen luisteren en weer rond te kunnen lopen op dat prachtige eiland. Ik heb begrepen uit verhalen die ik in het gasten boek heb gelezen dat er een hoop is veranderd. Ik hoop het met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Tot gauw.
Joyce Neervoort

10-06-07
Leny Pouw
Wij zij weer terug in Nederland en van de tocht naar spinalonga met victor.
Mij moet van het hart dat ik erg ben geschrokken van wat ik aan trof.
Ze hebben er een circus van gemaakt de gekleurde huisjes het museum, en de dingen die gewoon zijn weggehaald.
De ketel staat nu ergens binnen verstopt.
Ik hoop dat dit een halt word toegeroepen. Het zou dood zonde en erg jammer zijn als dit zo door gaat er blijft niets meer van over.Dit kan en mag niet de bedoeling zijn .
met vriendelijke groet,
leny pouw

17-03-07
Nia Noxa
Beste Victor,
Enkele jaren geleden bezochten wij met onze aan AIDS lijdende vader Ted het eiland Spinalonga. Wij hadden het geluk (ondanks de gemene leugens over uw overlijden) te mogen luisteren naar uw verhalen. Ik was toen nog een tiener en begreep niet goed hoe mijn vaders positie was.
Dankzij u begreep ik dit en was de kwaliteit van de relatie met mijn vader veel beter, tot hij in mei vorig jaar overleed aan de ziekte. Vlak voor zijn overlijden in ons thuisland Ierland heeft hij nog de hele familie bijeengeroepen.
Zijn laatste wens was dat wij allen samen met zijn toekomstige kleinkinderen het eiland nog eens zouden bezoeken. Uw getuigenis heeft een onuitwisbare indruk op ons nagelaten en we hopen dat u ook een sterke invloed zult uitoefenen op de levens van ons nageslacht.
Wij zijn blij te horen dat we u nog niet kwijt zijn en verwijzen onze vrinden en kennissen dan ook blijde door naar uw internetpagina.
Dank voor alles,
de familie McDaid, uit Ver-Assebroek

12-02-07
Luc Pasquet
Ooit ben ik eens in de vroege jaren negentig eens spinalonga bezocht, en heb eveneens het verhaal gehoord, en nu bijna 15 jaren later wou ik het nog een horen, wat deze mensen hebben afgezien en geleden onder hun verschrikkelijke ziekte. Wou maar eens zeggen, dit verhaal spreekt boekdelen om in mei 2007 ben ik er terug Beste viktor ben eveneens blij dat je nog leeft en er zijn nog velen die het moeten horen

10-01-07
Adri Kruithof
Viktor,
Ik heb jaren geleden een excursie naar Spinalonga gemaakt en heb toe ook van u het verhaal over het eiland mogen aanhoren.
Dit jaar in september kom ik weer naar Kreta en wil, nu samen met een vriend, nogmaals naar Spinalonga en wederom het verhaal vna u aanhoren. Ik zal dus zeker ook niet twijfelen om vanuit Agios Nicolaos de lokale bus te nemen naar Elounda en via u de excursie maken naar Spinalonga. Niemand kan het verhaal beter vertellen dan u en ik kijk er nu al naar uit
Adri Kruithof
Rotterdam

18-12-06
chris
Beste Viktor,
Zo'n kleine tien jaar geleden zijn mijn vriend en ik met u naar Spinalonga geweest. En sindsdien hebben we iedereen, die na ons ging, altijd gezegd naar u uit te kijken. En die trip te maken.
En ook ons bereikte het bericht van 'Hij is er niet meer'. Ik ben dan ook blij verrast te horen dat u nog steeds aktief bent. Vanaf nu zal ik uw naam weer aktief noemen.
Op mij heeft uw verhaal een onuitwisbare indruk gemaakt. Ik ben over het algemeen iemand die redelijk nuchter is. Maar u heeft me diep geraakt met uw verhaal. En het vergelijk met de AIDSpatienten was treffend!
Na afloop van uw verhaal heb ik ook een rustig plekje gezocht, om het allemaal even te verwerken. En dat mag tijdens een vakantie. Het is goed om ook dit soort dingen te weten en te ervaren.
Ik gun u nog duizenden mooie verhalen!
En nog evenzo vele jaren!
Wiebe Hilgen/Chris Prins.

29-09-06
Will Kinsella
Dear Victor Thank you for all your help on our holiday in Elounda last week 20/27/09/06.
Christine and I (Bill) had a fantastic time and a lot of it was thanks to your kindness. We enjoyed our trip to Spinalonga and the Gorge walk at Kritsa which you told us about.
I also would like to say thank you for helping arrange car hire which was appreciated.
Your local knowledge and kindness made our holiday.
Once again thank you
fondest regards
Christine and Bill Kinsella

20-09-06
Tony Marsh
Hi Victor
Just got back to the UK, my wife and I both had a great time in Crete. Went to Sinalonga for the day and we were both very moved by our visit to the Island. All the sadness that must have been felt by the people having to be sent there. Your website did give us a much better insight into what went on there.
All the best
Tony

14-08-06
Vincent en Atty
Beste Victor,
Ruim 10 jaar geleden hebben mijn man en ik voor het eerst een trip naar Spinalonga met u gemaakt, destijds nog vanuit Agios Nikolaos. Deze trip heeft toen ontzettend veel indruk op ons gemaakt en dan met name ook de manier waarop u uw verhaal verteld en overbrengt. In de tussenliggende jaren kwam ons in Nederland ter ore dat u zou zijn overleden. Daar zijn we toen zo van geschrokken dat we het gewoonweg niet konden en wilden geloven. Nu 10 jaar later zijn we weer op vakantie naar Kreta geweest, alwaar we verbleven in Elounda. Een uitgelezen kans om uit te vinden of de geruchten echt waar waren. En wat bleek tot onze opluchting, de geruchten zijn niet waar. We kwamen erachter dat u momenteel uw eigen boekingskantoortje heeft tegenover het kerkje van Elounda. We zijn gaan kijken, en ja hoor, daar zat u zelf achter uw bureautje. Wat vonden we het leuk om u na 10 jaar weer te zien. We begrijpen niet dat er mensen zijn die dergelijke geruchten over u de wereld in helpen, waar is dat voor nodig, wat heeft u misdaan?

We hebben direct weer een trip met u geboekt naar Spinalonga, op zaterdag 22 juli jl., we konden nog mee met een groep van 20 man(van Beter Uit Reizen), en net als 10 jaar geleden was het weer een onvergetelijke trip, u kunt nog steeds net zo fantastisch vertellen als 10 jaar geleden. Het lijkt wel of het alleen maar mooier wordt met de jaren. Naarmate je ouder wordt gaat het verhaal over de leprozen en de melaatsen je steeds meer aanspreken.
We willen u nogmaals heel hartelijk danken voor deze onvergetelijke dag en hopen u ooit nog eens te zien.
Met vriendelijke groet,
Atty en Vincent Verspeek

12-08-06
Elaine and Steve
My second visit to Spinalonga - the first was in 1999 and the second in June this year 2006. Victor's tour was very enjoyable. I don't like the restoration work that is going on because it's not being done authentically. The gaily painted doors in Market Street do not, I feel sure, depict how things were when the lepers were living there.
Victor's vast knowledge, and love of the island, is of great value. We purchased his book and his DVD. Not had time yet to watch the DVD but the book is very informative of the TRUE way the place was in the days of the lepers.
Good luck to you Victor in your pursuits and thank you for the tour. It was so good to meet you.
Best regards,
Elaine and Steve (Suffolk, England)

09-08-06
Ivo van Dijk
Beste Victor,
In 1989 heb ik als jongen van 18 jaar (samen met mijn vriendinnetje destijds) met u de excursie naar Spinalonga gemaakt.
Ik kan mij nog goed herinneren dat wij al snel het eiland rond gelopen hadden maar dat werd door u niet 'geaccepteerd'. Wij MOESTEN kijken naar de details en kennis nemen van alle inns en outs. Het "prachtige" verhaal dat u daarna vertelde aan de groep heeft indruk op mij gemaakt.
Ik ben dan ook blij dat u ons destijds 'op vaderlijke toon' corrigeerde en ons meenam naar het ware Spinalonga. De negatieve klanken die er nu blijkbaar over u rondverspreid worden vind ik onvoorstelbaar. Dat mensen daar überhaupt aan meewerken!!
Neemt u van mij aan dat het ware verhaal over SpinalongaI doorverteld zal worden door diegene die deze prachtige excursie met u gemaakt hebben.
Veel sterkte, geluk en gezondheid!
Met vriendelijke groet,
Ivo van Dijk

08-08-06
Lilan Kunenborg
Beste Victor Wat hebben wij genoten van de excursie op dinsdag 1 augustus j.l. Wij zullen nog lang napraten over alles wat we op deze dag hebben meegemaakt. Jammer dat er zo over je gepraat wordt in Elounda en dat men vertelt dat je geen excursies meer doet of dat je bent overleden.
Wij zullen zeker aan Kreta geintresseerden doorgeven dat je nog steeds actief bent. Indien wij in de toekomst weer een bezoek aan Kreta zullen brengen zal een van de uitstapje weer naar Elounda zijn.
Met vriendelijke groeten
Piet en Lilan Kunenborg (Holland)

04-08-06
Rodgers Lisa
I have been visiting Crete for 17 years and have visited Spinalonga about 8 times. In 1993 I was fortunate enough to board a boat where Victor Zorbas was to tell the story of Spinalonga. I have heard the story many times but nobody has moved me to tears the way that Victor did. The atmosphere on the boat when Victor spoke was something I've never experienced.
After this trip, each time I have returned to Aghios Nikolaos I have looked for Victor's boat so I'm delighted that I now know to find him in Elounda. I am returning in October so if the seas allow it, I'll be on Victor's boat once again.
All the best Victor - my family still talk about that trip to this day.
Many thanks Lisa

27-07-06
Fam. Meckes
Beste Victor,
15 jaar geleden hebben wij Spinalonga mogen bezoeken onder jouw bezielende leiding. Wij hebben ook het boek (originele oude versie) datw ij koesteren. Nog elk jaar denken wij aan jou en de geschiedenis van Spinalonga en het verhaal erachter. Vandaag voelden wij de behoefte om na te gaan hoe het met jou gaat. Wij zijn blij dat je nog in goede gezondheid verkeert en je boodschap kunt blijven doorgeven aan zo veel mogelijk mensen. Hopelijk leren de mensen daar iets van net zoals wij veel van jou hebben geleerd. Ooit zullen wij jou weer mogen ontmoeten, het was een openbaring. Voor allen die dit nog niet hebben meegemaakt: Het is een echte aanrader en zal iedereen diep raken die openstaan voor rechtvaardigheid en menselijkheid.
Wij wensen jou nog een lang en gezond leven. Maar we hopen ook dat jou inzet en succes ooit op een zelfde bezielende manier zal worden voortgezet.
Fam. Meckes, Sneek

15-07-06
Yvonne Otten-Veldhuis
Ruim 20 jaar geleden heb ik onder de bezielende begeleiding van Victor het eiland Spinalonga bezocht. Het was een ervaring die nu nog steeds onuitwisbaar in mijn geheugen staat gegrift. Voor iedereen die naar Kreta gaat kan ik één advies geven; ga met Victor naar Spinalonga, hij vertelt de ware geschiedenis over de verbanning van de leprozen naar Spinalonga. De wijze waarop hij dit vertelt is al een hele belevenis; hij voert je mee in zijn betoog en houdt je tegelijkertijd een spiegel voor. Het is een ervaring die je niet mag missen.

Victor, ik hoop dat je dit werk nog lang mag doen, zodat in heel veel mensen de veerman/vrouw zal ontwaken.

Yvonne Otten-Veldhuis, Beverwijk

15-07-06
WIlliam Ista
Hallo Victor,
In 2003 ben ik met Beter-Uit vakanties naar Kreta geweest, was een jongerenreis met begeleiding van reisleider die op wat oudere leeftijd was dan ons. Ik ken alleen zijn voornaam nog: Jan.....(uit oostwolde) Deze raadde ons aan om met hele groep naar Spingelonga te gaan onder leiding van u. Voor mij was dit een geweldige en indrukwekkende ervaring en belevenis. Een geschiedenis die door Grieken heel snel onder de vloer geveegd wilde worden en de waarheid verdraaiden. Hoe mooi was het dat u juist de waarheid naar boven haalde en ook op een zeer indrukwekkende manier verteld en uitlegde. Ik (ben net 34 geworden) blijf altijd onder indruk van uw vertelling en zal altijd zo aan Spingelonga denken. Ben ook dankbaar dat ik van u een gesigneerde boek mocht kopen die u hebt gesigneerd. Ik hoop dat u nog vele jaren dit mag blijven doen en ik wens u Gods Zegen toe om kracht te blijven vinden om dit verhaal niet verloren te laten gaan. Hopenlijk ga ik weer snel naar Kreta toe op welke manier dan ook en zal zeker uw trip naar Spingelonga weer opnieuw doen en beleven en als we in goede gezondheid zijn dan hopen we u als gids weer te hebben. Alleen u kan het op waarheid en juiste manier vertellen.

Nogmaals mijn diepe waardering en dank dat u zo mooi en geweldig kan doen.

Gr. WIlliam Ista (uit Nederland, Zevenhuizen)

16-06-06
Jana Kratochvilova
Dear Mr. Zorbas,
many greetings from the Czech republic!
I just want to thank you for the perfect service we recieved in VZ Travel!
You are really exellent man!

01-05-06
Diana
Hi Victor
spinalonga is a great place to visit and elounda is wonderfull i love it there, i have been there twice.

20-04-06
anna
Hi Victor
I hired a car from you last week in Elounda. It was very good value. Unfortunately, didn't have time to visit Spinalonga with you but will do next time we visit. Good, very interesting website!

08-07-06
Rob
Beste Victor
Bijna achttien jaar geleden bezochten wij, mijn vrouw en ik, het eilandje Spinalonga, onder leiding van u. Dit bezoekje staat nog zeer vers in ons geheugen. Iedereen die het horen wil en naar Kreta gaat raadden we dan ook aan om, äls hij nog leefde" dit met "Victor" te gaan doen. Tot mijn grote vreugde zie ik dat u inderdaad niet alleen nog leeft, maar ook nog steeds de excursies verzorgd. Wij vliegen morgen, met inmiddels onze dochters van 12 en 17 jaar, naar Kreta en zullen met hun zeker de excursie naar Spinalonga gaan doen. We zullen daarbij onze uiterste best doen om U te vinden zodat wij "de geschiedenis even kunnen herhalen".
Veel liefs en hopenlijk tot spoedig ziens!!
Namens ons gezinnetje
Leo Hübner

22-06-06
Rob
beste victor ,
5 jaar geleden heb ik met u een exursie gemaakt naar en over spinalonga ,onvergetelijk was dat nu 5jaar later ben ik zwaar hartpatient en zal dus nooit meer op kreta komen ik heb uw boek , video,films en het internet en geniet nog heel vaak van dit alles nogmaals hartelijk dank voor deze prachtige vakantie

16-06-06
cor en lien
beste heer Zorbas
Met verbazing hebben wij kennis genomen van de andere lezing [excursie] over spinalonga.
Wij kregen een heel ander verhaal te horen dan vijftien jaar geleden !
Na ons bezoek van afgelopen zondagmorgen aan U in Elounda en het boekje nog eens gelezen, kom ik tot de conclusie dat wij al onze vrienden en kennissen die naar Creta gaan niet via agois nikolaos maar via elounda naar spinalonga moeten gaan!
met vriendelijke groet

28-05-06
peggy
Dag victor!!

wij zijn in 2002 met u mee geweest naar spinalonga! het was een geweldige trip.
Het heeft veel indruk op ons gemaakt, mede door uw verhaal.. heb allebei de boeken gelezen, en raad iedereen aan om deze fantastische tocht te maken, en natuurlijk noem ik daar uw naam bij!

Victor nogmaals bedankt voor uw geweldige ontvangst op uw boot en in uw huis!!
Het was een topdag die ik nooit zal vergeten en waar ik vaak aan terug denk!!

groetjes Peggy (breda)

21-05-06
Geka
Hallo Victor,

Omdat ik dit jaar weer op vakantie ga naar Kreta ontdekte ik je site. Mooie site en ja ik ben Spinalonga ook nog niet vergeten en ook ik vond het een indrukwekkende trip!
Ik weet niet of het vanaf Rethymnon te doen is om wederom met je naar spinalonga te gaan, maar ik zou het wel heel leuk vinden.
M'n ouders gaan 21 juni naar Chersonissos en ik heb ze verteld dat ze absoluut met je mee moeten gaan op excursie!
Hopenlijk tot gauw ziens,
Groetjes,
Geka

09-05-06
Robert & Aagje Aarts
Hallo Victor,

Voor ons vertrek naar Kreta vorige week vertelde mijn huidige vrouw al over de ontmoeting met jou ruim 15 jaar geleden en de indruk die je verhaal had gemaakt. Na een zoektocht hebben we je in Elounda gevonden en ruim 2 uur vol aandacht aan je bureau gezeten alvorens we op eigen gelegenheid naar het eiland zijn gegaan. Blijf je verhaal vertellen, het is het waard. Wij doen dat ook. We zien elkaar komende winter in Breda.

14-04-06
chantal
Hallo,
Wij zijn in 1997 met victor naar spinalonga geweest.Dit was een zeer mooie ervaring voor ons.Op de manier hoe victor verteld is zeer boeiend,en het blijft ons altijd bij.
Mede hierdoor hebben wij ook de liefde voor dit prachtige land ontdekt.
groeten Chantal

01-03-06
G
Hallo, Wij hebben in onze vakantie (1992) de trip naar Spinalonga gemaakt Met Victor Zorbas, die zoals hij zelf op de boot vertelde pas uit het ziekenhuis was na een zware operatie om iedereen zijn verhaal te vertellen dit was echt onvergetelijk.
In 1998 zijn wij weer naar Spinalonga geweest maar nu op eigen houtje, zonder gids maar het blijft facinerend.
ik heb zonet een aantal berichtjes uit het gastenboek bekeken en het doet mij pijn dat er opeens zoveel excursieverkopers zijn die willen verdienen aan iets waar zij alleen maar van gehoord hebben! Voor ons is er maar één gids die zich ECHT in het verleden heeft verdiept, vol overgave en zonder winstoogmerk zijn verhaal wil blijven vertellen en dat is: VICTOR ZORBAS!!
Vriendelijke groeten en misschien tot ziens.

01-03-06
Martin Croese
Hallo Victor,
20 jaar geleden maakte ik de trip naar Spinalonga samen met mijn vrienden en ontmoete daar mijn vrouw.3 jaar geleden maakte ik de trip opnieuw nu met mijn vrouw en twee kinderen.Het verhaal blijft inponerend en het hoord in de geschiedenis boeken thuis iedereen moet het weten.
Als alles goed gaat zal ik de tocht over twee jaar wederom gaan maken.
Victor het gaat je goed in alle gezondheid


13-02-06
Pauline Schoemaker
Zomer 1997 (waar blijft de tijd) hebben we met onze toen nog jonge kinderen met Victor de excursie gedaan naar Spinalonga. Ook een (gesigneerd) boek gekocht en er nog vaak aan gedacht. Nu deze site ontdekt en de DVD besteld, alles komt weer boven. Bedankt Victor; na zovele jaren nog vol passie, fantastisch. Een goede zomer toegewenst.
Pauline

18-01-06
Peter en José van Ballegooijen
Beste Victor, tot onze grote verbazing kwamen wij u vandaag op de vakantiebeurs tegen! U heeft zoveel indruk op ons achtergelaten. Samen met mijn met mijn ouders proberen wij nu ook om veerman en veervrouw te zijn! Tot ziens op Spinalonga. Groetjes marieke faber

11-12-05
Fam.H.van Kooij
Wij zijn in mei 2003 met Victor Zorbas als
gids rondgeleid op het eiland spinalonga.
Dit was zeer leerzaam en heeft een diepe in-
druk achtergelaten bij ons.
Wij zullen een komende vakantie graag weer
rondgeleid willen worden om meer indrukken
op te doen.

04-11-05
Suzanne Bosschers
Beste Victor
Vorig jaar juni (2004) ben ik op SPinalonga geweest. U heeft daar de geschiedenis verteld en het heeft mij zeer geboeid. Ook heb ik uw boeken gelezen, heel interessant!! Ik zal zeker nog eens terugkomen.
Suzanne Bosschers

12-09-05
Bert Kicken
Beste Viktor,

Vorig jaar juli, tijdens onze vakantie in Kreta, hebben wij mogen genieten van uw aanwezigheid en uw mooie verhalen, tijdens onze excursie naar en op Spinalonga. Uw verhalen hebben bij mij een onuitwisbare indruk achter gelaten. Bedankt hiervoor.
Ik wens u een goede gezondheid toe en nog heel veel (werk)plezier op Spinalonga.

12-09-05
Joke en Paul
Beste Victor,
Dankzij jou hebben we een memorabele excursie gemaakt.Iemand zo (belangloos) horen praten over Kreta en Spinalonga is onvergetelijk.We hopen dat we jouw woorden nooit mogen vergeten, want zoals je meermaals aanhaalt,gebeurt het heden ten dagen nog steeds dat er mensen of groepen van mensen worden uitgesloten. Hier mensen tegen laten reageren is denken we een boodschap die jij wil overbrengen zonder te prediken en op een aangename manier.Nogmaals bedankt.

10-09-05
Theo en Marlijn
Wij waren op eigen houtje op Spinalonga en hoorden een gedreven man in het Nederlands merkwaardig klinkende zaken over het eiland vertellen. Deze man, Victor, reageerde bovendien zeer gastvrij op ons verzoek of we mochten meeluisteren, sterker: we mochten op "zijn" boot mee terug, en de rest van de excursie volgen.
Zijn verhalen hebben diepe indruk op ons gemaakt, waardoor de herinnering aan ons uitstapje blijvend verankerd is in onze geest. Dank je wel, Victor...


06-09-05
Fam. Heslinga
Beste Victor,
Spinalonga kan je alleen beleven met Victor Zorbas. Wij hebben met u een onvergetelijke excurcie gehad. Wij zijn niet alleen op het eiland geweest maar u heeft ons nog veel meer laten zien, zoals de verzonken stad, olijven farm en het dorp Kritsa. Nogmaals hartelijk dank voor deze leerzame middag.

28-08-05
thierry missiaen
Beste Victor,ongev.15 jaar geleden was ik op Spinalonga,indrukwekkend,ik heb een gedicht geschreven en dit gecombineerd met een zeer mooie foto die ik op Spinalonga nam.Ik zal foto & gedicht op mijn website zetten (vanaf 1 september):www.thierrymissiaen.be. Je kan me wel de pdf per email bevragen,indien interesse.Ik plaats ook een link op mijn site naar de jouwe.Groetjes.Thierry Missiaen-Kortrijk(Vlaanderen-Belgie)

21-08-05
marco en susan
Beste Victor, Wij zijn eind juni op Kreta geweest (Malia) maar konden geen excursie naar Spinalonga boeken met Victor ! Ook hier weer allerlei geruchten ! De gids die wij hadden vertelde alleen sumier iets over de geschiedenis en over de gebouwen die overigens worden gerestaureerd en dat wordt er niet mooier op. Maar het was evengoed wel interessant.In Agios Nicolais zagen we tot onze verbazing dat Spinalonga dus wel met Victor werd aangeboden. De dame van de excursiewinkel was zo vriendelijk U te bellen en zodoende hebben we elkaar nog gesproken over het boek dat niet meer te koop is (komt die nog terug?). We hebben toen dat andere boek gekocht welke ook zeer interessant is. Wij wensen U tot slot veel succes met Uw werk en hopen u nog eens te mogen ontmoeten. (wij wonen trouwens in Breda)

21-07-05
F. Niessen
Hooggeachte Viktor,
we hadden eergisteren de eer je gast te zijn voor een "excursie" naar Spinalonga. Het was dus geen excursie, geen spannend verhaal, geen interessant verhaal zoals wij het beleefd hebben. Nee, het was een verdrietig verhaal over de Spinalonga's in onze buurt en onze omgeving.
Zoals de griekse overheid het ware verhaal te maskeren en te verdoezelen, zo zijn er talloze overheden die op een anonieme manier het grote publiek misleiden, en het trieste is, wij trappen er keer op keer in,
Je zegt zelf, niet de geschiedenis herhaalt zich maar de mens herhaalt de geschiedenis.
Frans Niessen

01-07-05
Tata
In 1999 (alweer 6 jaar geleden, pfieuw) waren mijn vriend en ik op Kreta en hebben toen de excursie naar Spinalonga gedaan bij u. We vonden het echt helemaal geweldig! Het boekje met de handtekening heb ik nog steeds. Het verhaal was echt indrukwekkend en heb nog nooit zo aan iemands lippen gehangen, het kon niet lang genoeg duren. U vertelde het echt heel mooi! Iedere keer als ik aan de vakantie van Kreta terug denk dan denk ik altijd aan deze excursie, zal het nooit vergeten.
Groetjes Tata

P.S. En die geruchten, snap niet dat mensen zo laag kunnen zinken, ik geloofde er niets van en daarom heb ik toen gemaild en kreeg ik van u een mail terug en daar was ik heel blij om. Ik raad iedereen aan bij u de excursie te doen, want het is gewoon GEWELDIG MOOI!

20-06-05
Angela Houwen
Beste Victor,

Ik en mijn vriend Roel hebben vorig jaar augustus uw reis megemaakt. Ook wij hebben de dvd van u gekocht. Ik moest laatst aan u denken, en hoe het met u is. Vandaar even een bericht. Uw verhaal heeft ons geraakt, en we hebben het er nog vaak met elkaar, maar ook met anderen over. Ik hoop dat alles goed met u gaat, zodat u vele mensen de waarheid achter Spinalonga kan vertellen.

04-03-05
Annemarie
In 1988 zijn mijn man en ik naar Spinalonga geweest wat op ons heel veel indruk heeft gemaakt vooral de uitleg van Victor Zorbas.Dit jaar hopen wij er weer naar toe te gaan maar nu met onze twee zonen. De een is 14 en de ander 11 jaar. We hebben ze er al vaak wat over verteld maar nu kunnen ze het met hun eigen ogen gaan zien. We kijken er erg naar uit en hopen ook Victor weer te ontmoeten.

13-02-05
Lena
In 1999 ben ik met de boot naar Spinalonga geweest. Het heeft zoveel indruk op me gemaakt dat ik, na thuiskomst, aan iedereen die het horen wilde, vertelde dat er niet zo lang geleden nog melaatsen woonden. Het boekje 'Is Spinalonga het verleden' heb ik gekocht op de boot. U heeft uw handtekening erin gezet en ik heb een foto waar we samen opstaan. Ook het verhaal van dokter Sögge, die in de oorlog de leprozen hielp toen iedereen het liet afweten,zette me aan het denken.Zoals u schrijft waren inderdaad niet alle Duitsers slecht. Het was een reis om nooit te vergeten. Ik hoop er nog eens terug te komen.

07-02-05
Bob
Ik ben met u naar Spinalonga in 1988 en 1989
geweest.
Zoals u uw verhaal vertelde !
Als ik eraan terugdenk , het lijkt als de dag van gisteren.
Krijg weer kippenvel.

Hopelijk tot ziens op het mooie Kreta !!

30-01-05
marimka
Lieve Victor de allerbeste gids die er is.
Hierbij wil ik je bedanken voor die prachtige excursie die wij in seprember 2002 gemaakt hebben.Wij hebben toen gelijk 2 boeken bij je gekocht en helaas je zei dat het derde boek uitverkocht was.We hebben dags erop gelijk op het strand je boeken gelezen en waren erg onder de indruk en kregen beide weer kippevel op onze armen.
we hebben de boeken van Spinalonga het eiland der verdoemden en van Kalaupapa tot Spinalonga hopelijk kunnen we ooit aan je derde boek komen en misschien heb je er onder tussen nog meer geschreven ook die willen wij dan.Wij komen in september weer naar kreta en doen uiteraard weer de excursie naar spinalonga en wij hopen en doen onze best dat wij dan jou weer als gids hebben want wij willen geen andere alleen jou .