“Wij zijn de melaatsen van deze tijd.”

Door: Marco de Vries

6-4-2018     

Ik kwam Victor ‘Zorbas’ Arditi tegen toen ik januari 2015 een reportage maakte voor de NTR over de kamerleden Kuzu en Özturk. De twee waren net uit de PvdA gestapt en voor zichzelf begonnen. We liepen even het kamergebouw uit en gingen een broodje eten in een Turks fastfood restaurant. Daar kamen we Victor tegen. Hij bleek de voormannen van het latere Denk goed te kennen en vertelde over zijn eigen ervaringen met integratiebeleid. Vooral geluidsman Amir Bar -zelf opgegroeid in Israël- was gelijk geïnteresseerd en noteerde Victors nummer. Continue reading ““Wij zijn de melaatsen van deze tijd.””

In Memoriam

Samen verder – Kerkblad van de protestantse gemeente Wijk bij Duurstede

02-07-2017      

Door: Ellen Heij-Harms

Veel mensen hebben hem ontmoet toen zij op vakantie waren op Kreta. Hij had een veelbewogen leven achter de rug en had oog voor de mens in nood en hij heeft waar hij kon op professionele wijze geholpen. Ondanks zijn hoge leeftijd was hij nog steeds als vrijwilliger maatschappelijk werker in Den Haag. Continue reading “In Memoriam”

Te rusteloos om ergens te blijven

NRC 13-05-2017      

Door: Marco de Vries

Victor Arditi (1933-2017 ) werd overal waar hij kwam een gewilde tolk of gids. Aan het eind van zijn leven keerde hij terug naar Den Haag.

Passage uit ‘Te rusteloos om ergens te blijven’:

“Hij was naar Kreta gegaan en bouwde een nieuw leven op als gids. „Wij gingen er elke zomer op vakantie”, zegt dochter Esther. „Hij had er toch weer wat van gemaakt. Restauranthouders betaalden hem om te komen eten, omdat hij klanten aantrok.” Met rondleidingen op de voormalige leprakolonie Spinalonga maakte hij indruk op toeristen. Continue reading “Te rusteloos om ergens te blijven”

De les van een lepra-eiland

Samen verder – kerkblad van de protestantse gemeente Wijk bij Duurstede

26-03-2017      

Door: Ellen Heij

Leeft Spinalonga nog voort?

Mensen die in de 80-er en 90-er jaren een bezoek hebben gebracht aan Kreta, zullen ongetwijfeld het piepkleine eilandje Spinalonga hebben bezocht, waar Victor Zorbas als gids de rondleiding deed. Het eiland is jarenlang in gebruik geweest als verbanningsoord voor melaatsen die daar onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd. Continue reading “De les van een lepra-eiland”

Victor Zorbas strijdt voor ‘moderne melaatsen’

De les van een lepra-eiland – EO Visie 19-09-2015      

Door: Sjoerd Wielenga

Spinalonga is een piepklein eilandje voor de kust van Kreta, de populaire Griekse vakantiebestemming. Ooit was het de plaats waar leprapatiënten hun dagen sleten, ver weg van de samenleving. Er is een les te leren op dat kleine eiland, zegt Victor Zorbas, die er een boek over schreef. “Ook vandaag zijn er mensen die er niet bij horen: onze moderne melaatsen.” Continue reading “Victor Zorbas strijdt voor ‘moderne melaatsen’”

Grieks melaatseneiland houdt toeristen spiegel voor

Telegraaf 11-10-1997      

Door: Jan Colijn

‘Gids met boodschap’ Victor Zorbas zag het licht na Ons Dorp-uitzending van Mies Bouwman

Op de boot naar het eilandje vraagt Victor Zorbas om respect voor de overledenen. Als eerste zal een bezoekje worden gebracht aan de plek waar de leprozen hun laatste rustplaats vonden. Maar omdat veel van de graven – verstoken van naam en kruis – op instorten staan, doet Zorbas het dringende verzoek er vooral niet overheen te lopen. Continue reading “Grieks melaatseneiland houdt toeristen spiegel voor”